Missvisande siffror om Övertorneås äldrevård

Luleå2010-12-07 02:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Med anledning av den publicerade artikeln i NSD den 6 december 2010 - "Sämst av de dåliga" där äldreomsorgen i Övertorneå kommun beskrivs som den sämsta av de dåliga, önskar Övertorneå kommun göra följande förtydligande.
Reportrarna på NSD har grundat artikeln på uppgifter tagna från Äldreguiden som finns att hämta på Socialstyrelsens hemsida. Uppgifterna som publiceras, lämnas in av kommunen och uppgifter meddelas separat för varje enhet inom äldreomsorgen. Inlämningen av uppgifterna ansvarar respektive enhetschef för.
Tyvärr kan socialförvaltningen konstatera att inlämnade uppgifter gällande kommunens största boende Särkivaaragården inte är korrekta, dels har ansvarig uppgiftsinlämnare inte svarat på samtliga frågor och dels svarat felaktigt på några frågor, vilket också innebär att de sammantagna uppgifterna för hela kommunen blir missvisande.

Samtidigt som Socialstyrelsen publicerar dessa uppgifter, publiceras även deras undersökning om äldres egna upplevelser om vården och omsorgen 2010. Socialstyrelsen har med andra ord frågat de äldre själva vad de tycker om äldreomsorgen. Rapporten och tabeller med uppgifter på kommunnivå har publicerats på Socialstyrelsens webbplats.
Undersökningen baseras på att 57 229 personer som bor i äldreboenden.
Undersökningen visar bland annat:
➤ Äldre som bor i äldreboenden är nöjda i stort, framför allt med vårdinsatserna. De känner sig trygga i boendet och anser att de har goda möjligheter att komma i kontakt med personalen vid behov. Lägst omdömen får möjligheten till social samvaro, aktiviteter, inflytande och information.
Den nationella undersökningen av de äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden 2010 är den andra som Socialstyrelsen har gjort.

I undersökningen har personerna fått svara på vad de tycker om sitt äldreboende. På en skala från 1-10 har brukarna för varje fråga kunnat ange hur nöjd man är. Resultatet visas i NKI - Nöjd-Kund-Index, där 100 är bäst.
Övertorneå kommun får i denna undersökning ett NKI på 73 gällande äldreboende, och där genomsnittet för hela landet är NKI 72.

Övertorneå kommun har även medverkat i Jämförelseprojektet som genomförts av Sveriges kommuner och landsting, SKL. Jämförelseprojektet bygger på att deltagande kommuner arbetar tillsammans i nätverk om 5-10 kommuner. Övertorneå tillhör nätverket SÖRV, där även Sorsele, Storuman, Överkalix, Robertsfors samt Vilhelmina ingår. I dessa nätverk har effektiva arbetssätt tagits fram för jämförelser av kostnader och kvalitativa resultat som leder till praktiska förbättringar av verksamheterna. Till skillnad från många andra nätverk har inriktningen varit att vara att försöka finna sambandet mellan kostnader och kvalitet. När det gäller särskilt boende erhåller Övertorneå kommuns särskilda boenden högsta poäng/betyg på följande kvalitetsindikatorer:
➤ gå och lägga sig när man själv önskar
➤ gå upp på morgonen när man själv önskar
➤ boende i eget rum/lägenhet med eget hygienutrymme
➤ daglig utevistelse om så önskas
➤ kvälls-/nattmål när så önskas
➤ personlig omvårdnad varje vecka
➤ daglig individuell, vardagsnära, aktivitet utifrån sina önskemål
➤ egen nyckel till sitt rum samt
➤ erbjudande om kvarboende

Endast Vilhelmina kan uppvisa bättre resultat, till skillnad från Övertorneå kan de äldre i Vilhelmina välja mellan fler än en maträtt på sina äldreboenden.
Övertorneå kommun är starkt kritisk till NSD:s sätt att rapportera om förhållandena inom äldreomsorgen i östra Norrbotten. Vi har nyligen sett i "Uppdrag granskning" hur media förmedlar en bild av att gamla behandlas dåligt på grund av personalbrist. I Övertorneå har vi kompetent personal såväl dagtid som nattetid på våra äldreboenden. Personalen i våra verksamheter gör ett synnerligen gott arbete och då mår personalen också dåligt när äldreomsorgen i östra Norrbotten och specifikt i Övertorneå målas upp som den sämsta av de dåliga.

Svar direkt
NSD har publicerat uppgifter som vi bedömde som relevanta då de bygger på Socialstyrelsens statistik och metod för att mäta kvaliteten inom äldreomsorgen.
Att Övertorneå kommun rapporterat in felaktiga siffror till denna statistik var svårt för NSD att förutse.
Det var inte heller något som framkom när den politiskt ansvarige, Roland Kemppainen, gavs möjlighet att kommentera undersökningens resultat.
Läs mer om