Musikskolan i Älvsbyn kan inte ersättas av studieförbunden
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokraternas beslut att lägga ner den kommunala musikskolan har väckt bestörtning bland många Älvsbybor.
Röstar ni i kommunalvalet i september på V, NS, KD, C eller FP så tryggas en fortlevnad för den kommunala musikskolan. Om dessa fem partier får majoritet i fullmäktige så lovar vi att återupprätta musikskolan till en väl fungerande nivå snarast möjligt. Målet är fullt möjligt att uppnå!
Otaliga insändare har gjorts både i lokalpress och riksmedia, upprop på Facebook, oppositionspartierna har motionerat och musiklärarna själva har velat hjälpa till med en lösning. Alla dessa grupper är medvetna om att kommunen måste spara. Inga finansierade besparingsförslag har dugt åt socialdemokraterna.
Denna negativa mediabevakning har allvarligt naggat Älvsbyns rykte som attraktiv kommun i kanten och har fått den unga generationen att börja tänka negativt om Älvsbyn. Det är förödande för kommunens rykte och framtid!
Studieförbunden har i ett tidigt skede tydligt sagt att de inte kan ersätta musikskolans arbete. Deras verksamhet är inriktad på att ta hand om musikanter som redan kan läsa noter, spela och sätta in dem i ett musikalisk sammanhang. Det innebär att nybörjare ställs utanför och likaså byarnas barn.
En i all hast ihopsnickrad enkät har på socialdemokratiska politikers uppdrag delats ut till eleverna i årskurserna 2-8. Den visar, enligt vad musiklärarna redan vet, att musikintresset hos ungdomarna
i Älvsbyn är stort och att de inte bara vill spela rock- och pop-instrument.
De vill också spela de vanliga orkester-instrumenten precis som alltid varit fallet sedan musikskolan startade för 34 år sedan.
De orkestrar som varit i gång, Brasset, Minibrasset, Stråket och inte minst på senare år även Storbandet, visar ju med all tydlighet på just detta faktum. Att många vill spela gitarr, som enkäten visar, är inte heller någon nyhet. De flesta av dessa elever har fått sin grund från musikskolan vilket varit förutsättning för studieförbunden för att bedriva sin verksamhet.
Vi fem partier anser att en kommunal musikskola med start i årskurs 3 är en rättighet för barn och ungdomar, där eleverna tillsammans med våra engagerade och kunniga musiklärare får välja instrument, lära sig noter, spela på hemmaplan ute i byarna och delta i musikaliska sammanhang som inte kan ersättas av studieförbundens utbud.