Nätet måste bli tillgängligt för alla

I dagens samhälle ska fler och fler tjänster skötas på internet: bank- och postärenden eller när man söker bostad, vill ha en förskoleplats, beställa tid hos hälso- och sjukvården eller förnya recept.

Foto: PONTUS LUNDAHL

Luleå2010-02-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Dagligen uppmanar Sveriges Radio och televisionen sina lyssnare och tittare att gå in på sina hemsidor för att få mer information eller ta del av de sända programmen igen. Men nästan två miljoner svenskar lämnas utanför.

World Internet Institute lade i november 2009 fram sin årliga rapport "Svenskarna och Internet". Där framgår att drygt två miljoner medborgare inte är med i internetvärlden. Det handlar främst om de äldre, låginkomsttagare, lågutbildade och funktionsnedsatta.

Sverige gjorde redan 2006 utfästelser på EU-nivå om att reducera den digitala klyftan. Det har gått tre år och vi kan inte utläsa några som helst märkbara resultat. Det kan inte betyda någonting annat än att alliansregeringen misslyckats genom att inte ha uträttat något handfast för att minska internetgapet.

Det räcker inte med att satsa på bredband åt alla. Vi måste också göra internet tillgängligt för alla. Det räcker inte med de välmenande projektmedlen från kulturrådet. De motsvarar ungefär en halvtids samordnartjänst under förhoppningsvis två år. Dessutom täcker projektet inte hela landet, utan enbart en handfull involverade länsbibliotek.

Handisam, myndigheten för handikappolitisk samordning, har på regeringens uppdrag tagit fram en rapport "Rätt från början" för e-inkludering som är en handlingsplan med tolv insatsförslag. Från denna vill jag särskilt lyfta fram förslaget om att upprätta en nationell strategi för digital kompetens.

Det behövs offensiva utbildningsinsatser. Att kunna använda sig av den nya tekniken är i grunden en demokratifråga. Demokrati måste omfatta alla, inte bara högutbildade och höginkomsttagare.
Det som kännetecknat alliansregeringens politik under denna mandatperiod är att den gynnat de människor som har de bästa ekonomiska villkoren. Alliansregeringen överlämnar resten till de fria marknadskrafterna, men dessa lyckas inte heller på detta område. Det saknas helt enkelt politisk vilja att inkludera alla i internetvärlden.

Vi i Vänsterpartiet har i vårt förslag till statsbudget avsatt 75 miljoner kronor för att göra internet tillgängligt för alla. Vi vill ha ett brett folkbildningslyft där folkbiblioteken har en nyckelroll, med sin välutbyggda infrastruktur finns de i alla kommuner. Folkbibliotekens uppgift skulle bli att samordna insatserna för grundläggande kunskap om hur internet kan bli ett redskap i vardagen.

Folkbildningslyftet måste vara kostnadsfritt för individen. Det handlar om att samordna samhällets resurser. När man besöker till exempel en vårdcentral ska man där få information om vart man kan vända sig för att få viktiga baskunskaper för att kunna använda vårdcentralens internettjänster.

Här är det viktigt att komma bort från "stuprörstänkandet". Myndigheter måste samarbeta för att internettjänsterna ska bli användarvänliga, så att alla kan ta del av deras möjligheter.

Läs mer om