Nato smygs på Sverige via F 21

F 21 är i juni i år "värd" för "en av de största flygövningarna som någonsin genomförts i Sverige" (F 21:s hemsida den 27 januari) . Övningen benämns "Loyal Arrow".Det finns många skäl till att man i Norrbotten ser positivt på övningen. F 21 har fått en mycket intressant uppgift.

Foto: ARMANDO FRANCA

Luleå2009-02-04 00:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen har godkänt övningen och det ger en fingervisning om att förbanden
i Boden och Luleå har en chans att överleva
i den strid mellan södra och norra Sverige som försvarsminister Tolgfors "överrock", finansminister Borg, har ställt till. Ett nytt "stålbad".

Men "Loyal Arrow" har konsekvenser även på riksplanet. Det är ingalunda fråga om en av F 21 ledd övning. Det är en Nato-övning, ledd av Nato. Sannolikt av den ledningsstab som kommer att finnas Bodö i Nordnorge,
i höjd med Gällivare.
Tio nationer, ett tusental personer och ett sextiotal flygplan beräknas delta. Ett brittiskt hangarfartyg ska gå upp i Bottenviken och dess flygplan ska operera från farvattnen utanför Luleå.
Det är tänkbart att den svenska moderatledda regeringen har två olika men närbesläktade syften med att låta genomföra "Loyal Arrow". Bägge är utslag av den taktik som regeringen hittills använt sig av: att smyga Sverige in i Nato, stegvis.

4 Markera ett steg närmare fullt organisatoriskt medlemskap i Nato. "Nato-medlemskap är för moderaterna naturligt på sikt", försvarsminister Sten Tolgfors i Svenska Dagbladet den 16 februari 2008.
4 En förövning av det operativa ledningssystem som Tolgfors och ÖB Syrén ser som den enda lösningen. Vid Sälenkonferensen
i mitten av januari i år hävdade de att ett nära samarbete med andra länder inte är ett alternativ utan en tvingande nödvändighet. Det är sant , så som försvarsetablissemanget ställt till det för Sverige. Även vid ringa hot mot Sverige måste vi be att Nato tar ledningen.

Det finns de som hävdar att varje steg närmare Nato innebär säkerhetspolitiska risker, andra hävdar motsatsen.
Men ett är visst: varje sådant steg innebär att Nato tar hårdare grepp om vår försvarsekonomi än vad som redan nu är fallet, utan att vi är formellt anslutna .
Nuläget styrs av ett ogenomtänkt riksdagsbeslut år 2002, vilket var till glädje endast för stridslystna folkpartister och karriärsugna officerare; Försvarsmakten ska ha förmåga att i samverkan med andra länder planera och genomföra fredsframtvingande operationer.
För att över huvud taget kunna delta
i sådana operationer måste Sverige rätta sig efter Natos normer. Det har Sverige gjort, utan debatt. Natos höga beredskapskrav har medfört att vi övergivit värnplikt och i praktiken infört yrkessoldater samt att vi infört dyrbara förband typ Nordic battle group.

Det är dyrt att "dansa efter Natos pipa". Det har Danmark fått erfara. Efter fyra års insatser i Irak och Afghanistan har det danska försvaret nu ett "svart hål" om 2,4 miljarder. (Berlingske Tidende den 22 januari) .
Med tanke på att finansminister Borg, tydligen med statsminister Reinfeldts goda minne, vill skära drastiskt i försvarsbudgeten är det bäddat för stora svenska "svarta hål" även i framtiden.
Säg nej till Natos beredskapskrav.
Läs mer om