NEJ till privat enfald - JA till kooperativ mångfald
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
När det gäller landstingen blir den tvingande från den 1 januari 2010. Kommunerna har än så länge möjlighet att själva bestämma om de ska börja använda modellen. Några av länets kommuner utreder frågan.
Om modellen är bra eller dålig är nåt för riksdagen att diskutera, men vi kan med mycket stor sannolikhet anta att om elva månader är alla landsting tvungna att öppna upp primärvården för konkurrens.
Vad kan man då anta händer? Vi har i landet ett antal stora aktörer inom vårdområdet som har stor erfarenhet av att organisera vård till lågt pris. Det är väldigt troligt att dessa kommer att göra sitt yttersta för att så snabbt som möjligt ta så stora markandsandelar som bara möjligt är.
Den nu landstingsanställda personalen kommer då att gå över till att jobb åt Carema, Aleris Healthcare, Attendo Care för att nämna några av de sju-åtta stora koncernerna som driver i princip all privat vård och omsorg i Sverige.
Jag önskar inte den utvecklingen, jag vill inte få privat enfald när man kan få kooperativ mångfald.
Jag vill att vår egen personal ska se möjligheten att kombinera sitt vårdkunnande med att driva sina egna vårdcentraler tillsammans med sina kollegor både i form av personal- och samhällskooperativ.
Det ger vårdpersonalen möjlighet att utforma och utveckla vården utifrån vårdens och patienterna behov och förutsättningar.
Det är de som arbetar på en vårdcentral som bäst vet hur verksamheten ska drivas och utvecklas, och modellen med att patienterna väljer vem de går till kommer att säkerställa att det sker i nära samverkan med patienter och lokalsamhället.
Externa aktörer lär sig genom att göra enkäter och läsa statistik medan en lokal aktör har daglig kontakt med sina kunder/patienter och vet på det sättet hur en bra service ska skapas och utvecklas.
Vård och omsorg kommer inom några år att brottas med stora behov av arbetskraft samtidigt som vi genom en Nutek-undersökning vet att 70 procent av dagens unga vill driva företag om de kan göra det tillsammans med andra.
Det kommer att bli mycket lättare att få unga till vården om de kan få vara med och tillsammans med kollegorna driva och äga vård och omsorgskooperativ även i vårt län.
Kan vi skapa förutsättningar för vår egen personal att ta över vårdcentraler kommer troligen många fler kvinnor i ledande positioner och den kooperativa modellen ger ju ökad delaktighet och ett lokalt ägande.
Det är dagens handlingar som avgör vem som driver vår vård redan näst år. Är våra vårdcentraler lokalakooperativ eller styrs de av aktiebolagsstyrelser i Stockholm?
Det är nu landsting och fackliga företrädare ska agera för att personalen ska informeras och utbildas i kooperativt företagande för att näst år kunna börja konkurrera om patienterna.