Regeringens mål är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Nyligen presenterade vi mandatperiodens sista höstbudget, som innehåller rekordstora satsningar på att göra verklighet av målet. Inte minst fokuserar vi på transportsektorns miljö- och klimatpåverkan. Hela 17 nya trafikreformer lanseras som tillsammans bidrar till att Sverige i rask takt går mot ett miljö- och klimatsmart samhälle.
Ett fungerande transportsystem i hela landet behövs för att samhället ska fungera. Samtidigt måste utsläppen av växthusgaser minska. Det behövs därför stora samhällsinvesteringar och ambitiösa styrmedel. En viktig utgångspunkt för regeringen är att transportbehovet på landsbygden och i städer skiljer sig åt. Vi arbetar därför med två inriktningar:
Landsbygden behöver bilen, men utsläppen ska bort. Vi inför just bland världens mest ambitiösa politik för att öka användningen av biodrivmedel. Genom Bränslebytet kommer drivmedelsleverantörer tvingas blanda in allt mer biodrivmedel i tankarna för varje år som går. År 2030 ska 50 procent av allt drivmedel som säljs vara förnybart. Det är en reform som gör det lätt att göra rätt.
Utöver att minska utsläppen från transporterna kommer reformen gynna produktion av hållbara biodrivmedel runt om i Sverige. Sedan reformen lanserades har flera planer på stora investeringar i bioraffinaderier annonserats. Det är ett bevis på att klimatomställningen går hand i hand med regeringens mål om att hela Sverige ska leva.
Samtidigt storsatsar vi på elektrifiering. Genom Klimatklivet möjliggör regeringen utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet, exempelvis vid butiker, bostäder och i form av snabbladdare längs stora vägar. I kombination med regeringens stöd till solceller blir det ekonomiskt möjligt för fler att byta till elbil, även utanför städer.
Behoven att satsa på järnvägen runtom Sverige är också skriande. Regeringen har därför höjt ramen för järnvägsinvesteringar och järnvägsunderhåll rejält. Bland annat finns stora behov att rusta upp, bygga ut och komplettera järnvägen längs Norrlandskusten.
Genom satsningar på biodrivmedel, elektrifiering och järnväg kan transporter ske utan utsläpp även där avstånden är långa, transportbehovet stort och möjligheten att ställa bilen liten.
I städer ska andra färdmedel än bilen prioriteras. Bilar är inte ett smart sätt att lösa resandet i städer på. Färdmedel som buss, spårväg, cykel och inte minst gång måste prioriteras. Regeringen har lagt fram flera reformer som ska bidra till överflyttning av resor i städer från bil till gång, cykel och kollektivtrafik.
En sådan reform är Stadsmiljöavtalen, som innebär att staten medfinansierar kommuners satsningar på kollektivtrafik och cykelinfrastruktur. Luleå har exempelvis beviljats 8 miljoner kronor i stöd för sitt pågående arbete med att elektrifiera bussnätet. Det är en viktig satsning för att minska transporternas utsläpp av både växthusgaser och giftiga luftpartiklar i Luleå.
Genom ambitiösa styrmedel och stora samhällsinvesteringar kan Sverige ställa om till att bli helt fossilfritt, samtidigt som jobb, sysselsättning och tillväxt kommer hela landet till del. Norrbotten har precis som resten av landet allt att vinna på omställningen.