Norrbotten måste tillvarata allt kunnande - i alla åldrar

Luleå2011-03-18 02:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrbotten har en demografisk utmaning. Medelåldern är i dag betydligt högre än riksgenomsnittet och fler går i pension de närmaste tio åren. Dessutom minskar antalet unga som ska träda in på arbetsmarknaden under samma period. I landstinget kommer cirka 2 000 personer att gå i pension de närmaste nio åren.

Norrbotten behöver många företag i hela länet som utför viktiga tjänster, bland annat som underleverantörer till basindustri och offentlig sektor. Här kommer det också att ske stora generationsväxlingar de närmaste åren, eftersom många småföretagare tillhör de äldre åldersgrupperna på arbetsmarknaden.

Samtidigt finns det också äldre anställda och pensionärer som vill och kan göra mer i företag och organisationer. Det är viktigt att ta vara på deras kunnande och kompetens, till exempel genom kunskapsöverföring till yngre på arbetsplatserna.

Den faktiska pensionsåldern i Sverige, det vill säga den ålder då vi i verkligheten går i pension, har ökat ordentligt de senaste åren. I dag är den uppe i cirka 64 år. Men bilden är splittrad. Vi vet att många inte orkar arbeta till 65 på grund av hårda arbetsmiljöer och tunga jobb. Regeringen ska tillsätta en ny utredning och se över åldersgränserna i pensionssystemet.

Vi anser att man till att börja med måste se över hur alla ska kunna jobba till 65. Men det gäller också att arbetsgivare, som till exempel landstinget självt, medverkar här.

Norrbottens läns landsting har beslutat sig för att som regional aktör arbeta med regional kompetensförsörjning och generationsväxling, eftersom det har betydelse för länets och landstingets ekonomi och konkurrenskraft.

Landstinget har också som en del av arbetet med regional kompetensförsörjning och generationsväxling gått in i EU-projektet Best Agers. Här ska metoder tas fram och testas för hur man kan ta tillvara 55-plussarnas kunskaper och erfarenheter i samhällsekonomin, på arbetsplatser och i företag.


Det är viktigt att alla aktörer i det norrbottniska samhällslivet hjälps åt; landsting, företag, kommuner, länsstyrelse, arbetsgivare, universitet.

Unga måste få bra gymnasieutbildningar, nyföretagande och kompetensutveckling är viktigt även bland äldre, universitetet måste möta behoven på arbetsmarknaden, vuxna måste kunna ställa om sin karriär i mogen ålder och den äldre arbetskraftens stora kompetens måste användas när unga ska in på arbetsmarknaden.


På så sätt tar vi tillvara allt kunnande hos människor i olika åldrar i Norrbotten - och det kommer vi att behöva!

Läs mer om