Norrlänningar storbankernas gisslan
Nästan varje norrlänning är kund hos en bank. De flesta har valt att anförtro någon av storbankerna, Swedbank, Nordea, Handelsbanken eller SEB, med sina pengar. Men en ny undersökning visar att nästan var fjärde norrlänning har funderat på att byta bank.
Ulla Nordberg stod sida vid sida med den misstänkte bankrånaren på Nordea i centrala Luleå. Hon fick lämna banken utan att få sina ärenden uträttade. Foto: Pia Hanzi
Foto: Pia Hanzi
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
För att ta redo på hur vi kan utvecklas och få fler nöjda kunder har vi på Nordnet beställt en undersökning om människors attityd till bankerna.
Undersökningen, som genomförts av Novus Opinion, visar att 57 procent av alla norrlänningar anser att det är svårt att jämföra de olika bankernas tjänster. Det borde vi göra någonting åt.
Svenskarna anförtror bankerna med sina löner och med att placera deras besparingar i aktier och fonder. För många är ett bostadsköp det största köp de gör under hela livet. När kontraktet är redo att skrivas under är det till oss banker de flesta har vänt sig för att få råd med bostaden.
Vi banker har därför ett stort ansvar att se till att viktiga transaktioner och människors hårt intjänade kronor sköts korrekt. Banksektorn måste vara en öppen bransch och det måste vara enkelt att jämföra bankernas olika tjänster och att byta bank om man inte skulle vara nöjd.
Men så är det inte i dag. Var fjärde norrlänning tycker att det är för krångligt att byta bank och hela 50 procent av norrlänningarna anser att bankerna gör det onödigt svårt för kunderna att byta bank. Resultatet ger oss en klar signal om att bankerna tar sina kunder som gisslan.
Svenskarna måste kunna ta makten över , sina egna pengar, placera dem var de vill, skaffa en ny bank, byta bank eller komplettera med ytterligare en eller flera banker om de vill. Och de måste kunna göra detta på ett smidigt och enkelt sätt.
Resultatet av undersökningen är en väckarklocka till oss banker, vi måste förtydliga vår kommunikation och bli mer transparenta.
En i jämförelse ny bransch som har lyckats med detta är telekombranschen. Den har agerat tvärtom mot oss. I stället för att hålla kvar sina kunder har den förenklat för kunderna att byta abonnemang. Till exempel kan man nu behålla sitt telefonnummer även om man väljer en annan mobiloperatör.
Ett sådant system skulle även hjälpa bankkunderna. 59 procent, mer hälften, av norrlänningarna tror att det skulle vara enklare att byta bank om de fick behålla sitt kontonummer.
Sveriges bankkunder har insett att det finns andra alternativ och att det finns fler banker än "the big four". Men trots att många vill byta bank så stannar de kvar av den enkla anledningen att det upplevs som för krångligt att byta. Boven i dramat är bankerna själva.
Nu är det dags att hela bankbranschen blir mer konkurrenskraftig och att vi förenklar för våra kunder att byta bank.