Nu demonstrerar socialdemokraterna sin makt

Luleå2008-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag beslutar Luleå kommun om privatisering av delar av tekniska nämndens verksamhet. Intressant att notera är hur klimatet i kommunen har förändrats efter valet då socialdemokraterna fick möjlighet att styra med egen majoritet.
Två förändringar kan redan skönjas. Den ena är devalveringen av kommunfullmäktige. Från början hade socialdemokraterna tänkt att privatiseringsfrågan skulle behandlas enbart i kommunstyrelsen. Det var först efter protester från bland annat vänsterpartiet som frågan fördes vidare till kommunfullmäktige.
Ett annat exempel på frågor som har lyfts bort från kommunfullmäktige är utförsäljningen av delar av Lulebo.
Där har socialdemokraterna överlåtit till fem personer i Lulebos styrelse att besluta om privatiseringar som kan komma att uppgå till miljardbelopp, utan att kommunfullmäktige behöver blandas in. Nu senast, när delar av Malmudden såldes ut, blev vi som är folkvalda informerade i efterhand via lokaltidningarna.

Stora viktiga frågor lyfts undan från dagordningen och behandlas i slutna rum. På så sätt undviker makthavarna en offentlig debatt eller att beslut fördröjs genom att de folkvalda sätter sig på tvären.
En annan tendens är det socialdemokratiska partiets sätt att demonstrera makt. Den tendensen är också tydlig när den tekniska verksamheten ska privatiseras.
Sakligt är beslutet uppenbart onödigt. Ingen har kunnat visa att kommunen sparar en krona på att sparka 15 anställda på tekniska förvaltningen. Det har framförts att kommunen genom att sparka de här personerna får ett bättre sifferunderlag när man ska jämföra sig med de privata.
Det är pinsamt att höra sådana argument från socialdemokratiska fullmäktigeledamöter med facklig bakgrund.

De här uppsägningarna genomförs enbart på grund av partiprestige. Socialdemokraterna klarar inte av att backa hela vägen och erkänna att de var fel ute.
I stället får vi en maktdemonstration. Borgmästaren får inte tappa ansiktet. Prestigen leder till att ett antal anställda nu får sina uppsägningsbesked och skickas ut i arbetslöshet.
Att det bara är 15 personer det rör sig om spelar mindre roll i sammanhanget. Är man för en solidarisk politik så är man det även om det bara skulle röra sig om en enda person som ställs ut i kylan.
Det som är obehagligt är att makten trampar på människor bara för att demonstrera sin makt. Det är motsatsen till solidaritet och motsatsen till arbetarrörelsens traditionella värderingar.
Läs mer om