Ökad del- aktighet minskar avhoppen

Luleå2009-09-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Några punkter för att öka människors delaktighet i den lokala politiken och minska avhoppen från politiska uppdrag.

4 Kommunfullmäktige på dagtid.
Framförallt viktigt för småbarnsföräldrar. Kommunfullmäktige ska vara avslutat innan dagis och fritids stänger. I Luleå började kommunfullmäktige kl 9 på förmiddagen för några år sedan men den ordningen ändrades av ekonomiska skäl. Det blir dyrare eftersom fler får ersättning för förlorad arbetsinkomst. Det blev billigare att återgå till eftermiddag/kväll som mötestid. Samtidigt har flera småbarnsföräldrar lämnat sina uppdrag.

4 Inför en maxtid för behandling av motioner och medborgarförslag.
Det finns ingen godtagbar ursäkt för att lagda förslag ska få vänta ibland över ett år på att bli behandlade. Några månader borde vara riktmärket.

4 Planera för ökad medborgardialog.
I Luleå har vi haft ett rådslag bland medborgarna under mina 18 år i kommunfullmäktige. Det var i om utformningen av busshållplatsen på Smedjegatan 2002. Vi borde kunna planera för att ha ett rådslag per år.
Det finns många frågor som engagerar medborgarna. Det kostar visserligen pengar och energi från politiker och tjänstemän. Men vi vinner i demokrati och delaktighet. Vänsterpartiet har i flera år föreslagit att bostadspolitiken bör bli föremål för ett rådslag bland medborgarna.

4 Utveckla formen med öppna nämndssammanträden.
De flesta nämnderna har öppna möten i dag, undantag är frågor där nämnderna bedriver myndighetsutövning. Den som så önskar kan komma och lyssna i mån av plats. Men nämnderna skulle kunna anstränga sig för att bli mer publika.
Ett "öppet" sammanträde blir inte så öppet om man exempelvis håller till i en lokal där ingen publik får plats. Enstaka försök har gjorts, exempelvis av kulturnämnden, att förlägga möten till stadsdelsbibliotek för att möta personal och allmänhet, vilket är bra.

Här skulle mer kunna göras från nämnderna. Man kan exempelvis samarbeta med gymnasieskolan, förlägga ett sammanträde till en aula med elever som publik och minglas efteråt. Aktivt söka en mötesplats och se till att mötet verkligen blir öppet och publikt och samtala med medborgare efteråt. Det skulle kunna öka intresset och förståelsen för politik och dess villkor.
Läs mer om