Osäkerhet - ett hot mot klimatvänlig industri

Svensk energiintensiv industri kan, om den får goda förutsättningar, inte bara minska sin egen klimatpåverkan utan också bidra till att lösa klimathotet. Men det hänger på att tillgången till koldioxidfri el till konkurrenskraftiga priser inte hotas.

Luleå2009-12-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dagarna möts världens ledare i Köpenhamn för att försöka få till stånd ett nytt klimatavtal för att bromsa den globala uppvärmningen.
De stora problemen för att komma överens är främst två: om avtalet ska vara bindande eller inte och hur stora utsläppsminskningarna ska bli. EU driver på för ambitiösa och bindande mål medan framförallt USA och Kina stretar emot.
Men oavsett om politiken misslyckas eller inte kan näringsliv och entreprenörer gå före. Vi tror att ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling inte står i motsatsförhållande till varandra. Tvärtom. Sverige hör till världens mest välmående länder samtidigt som vi är världsledande i klimatomställningen.

Grunden för vår starka position lades under 60- och 70-talen då svenska politiker var framsynta och byggde ut den koldioxidfria elproduktionen med vatten- och kärnkraft. Det möjliggjorde att Sverige i dag har bland de lägsta utsläppen per capita av växthusgaser i Europa och är världsledande på energieffektivisering.
I vår del av världen finns närmast unika förutsättningar att producera klimatvänlig el och svensk industri är inom många områden världsledande inte bara på att använda energi effektivt utan också på att ta fram nya produkter och förädla råvaror i en för klimatet bra riktning.
Men tyvärr tvingas vi konstatera att den grundläggande förutsättningen för såväl vår konkurrenskraft som vår världsledande position i klimatomställningen, tillgången till koldioxidfri el till konkurrenskraftiga priser, på sikt är allvarligt hotad. På grund av långsiktigt allt högre elpriser och stor osäkerhet om hur politikerna vill lösa energiförsörjningen
är framtiden för basindustrin i Sverige oviss.

Konkurrenskraftiga elpriser är inte bara nödvändiga för att behålla en stark industri i Sverige utan dessutom i praktiken en garant för en klimatvänlig industriproduktion. En utflyttad industri skulle sannolikt innebära att de globala utsläppen ökar eftersom våra främsta konkurrentländer ligger efter oss vad gäller klimatvänlig elproduktion och energieffektivisering.
Konsekvensen av dagens utveckling mot allt högre elpriser blir paradoxalt nog att utsläppen av växthusgaser ökar globalt, samtidigt som jobben försvinner här hemma. Det är ett felaktigt sätt att angripa klimathotet och dessutom en orimlig industripolitik.
Vi tror att det är möjligt att klara både jobben och klimatomställningen, men då måste politikerna gå från ord till handling i energifrågan. Sverige behöver utveckla - inte avveckla - all koldioxidfri elproduktion, inklusive kärnkraften, för att klara både klimathot och jobbkris.

Läs mer om