Oseriöst och okunnigt om Amflora

Luleå2011-05-30 04:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

µ Svar till Patrik Eriksson och Akiko Frid, NSD Debatt den 25 maj.

I sin debattartikel avslöjar Patrik Eriksson och Akiko Frid, Greenpeace, en anmärkningsvärd okunskap gällande GM-grödor och gör dessutom en beklaglig sammanblandning av fakta.

Den markörgen för antibiotikaresistens som finns i sorten Amflora är vanligt förekommande i naturlig miljö och sannolikheten för att den ska kunna överföras från potatis till bakterie är obefintlig.

Vad Eriksson och Frid menar med oberoende forskning framgår inte, men faktum kvarstår att de tycks vara dåligt pålästa eftersom de bevisligen inte känner till att det gjorts omfattande forskning och studier på och riskbedömningar av GM-grödor och att det hittills inte finns några vetenskapliga belägg för att GM-grödor är skadliga för vare sig djur eller människor.

Att säkerheten i odlingen av stärkelsepotatisen Amflora fungerar bevisas just av den inträffade incidenten med inblandningen av den ännu ej godkända stärkelsepotatisen Amadea. Den funna inblandningen på 0,007 procent i de fem kontrollerade fälten ledde till att Jordbruksverket beslöt att skörden från de inblandade partierna skulle destrueras vilket också skedde. Jordbruksverket utförde även tillsyn hos odlare och kommersiella potatislager som hanterat Amflora varvid inga brister i hanteringen kunde konstateras.

Efter noggrann genomgång av samtliga rutiner vid Plant Science drogs slutsatsen att inblandning skett under odling i odlingskammare genom att plantor förväxlats.

Rutinerna har därefter ändrats för att undvika att misstaget upprepas i framtiden. Efter en omfattande utredning, som visat att någon ytterligare inblandning av Amadea inte kan förekomma har Jordbruksverket upphävt förbudet mot odling av Amflora.

Under odlingssäsongen 2011 kommer dessutom en frekvent kontroll av Amflorafälten att genomföras.

Greenpeace aktion mot det lager där utsädet av GM-potatisen Amflora lagras har som syfte att stoppa odlingen.

Detta är minst sagt beklaglig. Odlarna drabbas ekonomiskt och den vilseledande propaganda som sprids till allmänheten bidrar till att skapa en negativ inställning till den forskning som är av yttersta vikt för en framtida livsmedelsförsörjning.

I stället för att envist fortsätta kampen mot utveckling och bedriva propagandaaktioner med hjälp av oseriösa inlägg och olagliga aktioner borde Greenpeace aktivt stödja den forskning och förädling som i dag bedrivs för att skapa bättre miljö och livsvillkor för framtida generationer.

Läs mer om