Övervakning leder aldrig till trygghet
Regeringen har gjort en allvarlig miss när de två gånger röstat igenom den lag som ger dem rätten att övervaka sitt egna folk. Ipred, FRA-lagen, buggning. Det här är bara tre av de flera förslag som under en längre period har lagts, men alla är tydliga exempel på att majoriteten av våra etablerade partier inte förstått vad som är en stats ansvar.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots att man genom att göra detta troligen inte kommer uppnå någon av dem.
Trygghet är att känna att man kan vara sig själv utan att bli skadad för det. Trygghet och rätten till ett privatliv är helt beroende av varandra, och det ser vi tydligt i andra länder som valt att gå längre än oss. Övervakningskameror, telefonavlyssning, antiterrorlagar som Patriot Act, och ingen av dessa lagar har lett till att världen blivit tryggare - snarare tvärtom. Snarare har världen och omvärlden i dessa fall ofta blivit mer skrämmande för invånarna.
Under alla skoldebatter jag medverkat i har allianspartierna på många sätt inte ens vågat vara ärliga med var de står i frågan. Istället försöker man med nyspråk och bortförklaringar sopa frågorna under mattan. Folkpartiets ungdomsförbund ställde sig tydligt emot förslaget, och lyckades få det att låta som att om vi röstade på dem skulle de avskaffa de integritetskränkande lagarna.
Men vi röstar inte på ungdomsförbund i dag, vi röstar på partier. Ej heller röstar vi på de som "tycker att FRA är en svår fråga". Vi röstar beroende på vad vi tycker och vad vi vill ha för samhälle. Därför är det ett demokratiproblem när partierna själva inte ens vågar vara ärliga med hur de röstar.
Försöker man hålla borta vargen genom att ge den ett får kommer den bara komma tillbaks tills det till slut inte finns några kvar. Försöker man stilla sin rädsla genom att ge bort sin frihet kommer det till slut inte finnas något att försvara längre.
Har du inget att dölja så är det ingen fara säger man. Men frågan är vad regeringen har att dölja och varför de inte vågar vara ärliga med vad deras politik faktiskt innebär. Det som är säkert är att det här är en av de frågorna som kan leda till att det blir ett maktskifte nästa år.
Vi kan helt enkelt inte acceptera en regering som inte kan acceptera att folket har rätt till ett privatliv.
Alla partier håller på att se på vilka valfrågor som de kommer prioritera det här valet. Vi kommer driva på och se till att Miljöpartiet blir föregångare i integritetsfrågor. Vi har alltid varit ett framtidsinriktat parti. Medan Miljöpartiets väljargrupp oftast är de unga så attraherar Moderaternas politik bara sistagångsväljare.
Men även om äldre också har intressen måste vi i en större utsträckning respektera ungas åsikter. För när allt kommer omkring vill vi kunna leva i den här världen precis lika länge som tidigare generationer har gjort, och vi vill kunna leva som fria individer utan att övervakas eller behandlas som terrorister eller brottslingar.