På plats för att diskutera

Foto: Fotograf saknas!

Luleå2017-06-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige finns just nu cirka 350 000 arbetslösa, samtidigt som både näringsliv och offentlig sektor letar med ljus och lykta efter arbetskraft och ungefär 100 000 jobb är vakanta. En stor grupp nyanlända behöver också undervisning i svenska, yrkesutbildning eller kompletterande utbildning, praktik och jobb.

Av Arbetsförmedlingens prognosrapport (2) från hösten 2017 är det tydligt att Norrbottens län brottas med samma utmaningar som riket i stort. Prognosen för konjunkturen i länet visar på en marginell uppgång. Den är dock fortsatt svag i förhållande till riket för övrigt. Samtidigt har den yrkesverksamma åldersgruppen minskat sedan millennieskiftet, en trend som spås fortsätta. Enligt Arbetsförmedlingen fortsätter andelen arbetsgivare i länet som upplever brist på arbetskraft med rätt kompetens att ligga kvar på en hög nivå. Under de senaste åren har länet fått ett välbehövligt tillskott av arbetskraft i form av nyanlända personer. Dessa personer kommer utgöra en viktig pusselbit för att lösa kompetensförsörjningsutmaningen.

På grund av kompetensbristen är jag i Gällivare idag fredag den 2 juni, för att prata om regeringens kunskapslyft, om kompetensförsörjning och matchning. Jag kommer specifikt att diskutera den satsning regeringen gör, tillsammans med kommunerna, för att öka tillgången till yrkesutbildning för vuxna.

Regeringen satsar nu tillsammans med kommunerna för att skapa fler platser inom yrkesutbildning för vuxna. Yrkesvux är yrkesgymnasieprogram/kurser, fast inom vuxenutbildning. För att få del av satsningen krävs att minst tre kommuner samarbetar och tillsammans finansierar lika många utbildningsplatser som det statliga bidraget finansierar. Konstruktionen är ny sedan årsskiftet och skapad utifrån en insikt om att förutsättningen för att det ska finnas ett stort utbud av yrkesvuxenutbildningar kräver att det organiseras regionalt.

Inom ramen för statsbidraget är delar av satsningarna på regionalt yrkesvux reserveradeför studerande som läser svenska för invandrare (sfi) och svenska som andraspråk inomkomvux och särskild utbildning för vuxna (särvux) på grundläggande nivå. En stor andel av de arbetslösa är utlandsfödda.

Den svenska modellen, som har tjänat det här landet så väl under så många år, bygger på samarbete mellan arbetsmarknadens parter, en stark och involverad välfärdsstat samt en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Vuxenutbildning har kommit att spela en viktig roll i att försörja arbetsmarknaden med den arbetskraft den efterfrågar och behöver. Det är min uppgift att arbeta för att det fungerar så bra det kan, och att den möter den regionala arbetsamarknadens behov. Tillsammans med regionala aktörer vill jag säkra att den regionala vuxenutbildningen är en självklar del i svaret på arbetslivets kompetensförsörjningsbehov.

Här i Norrbotten är utmaningarna stora. Men det är min övertygelse att kraften och viljan finns att samarbeta för en fortsatt vital arbetsmarknad. Det är en viktig anledning till att jag har valt att komma hit, som en av de första anhalterna jag besöker inom ramen för min kompetensförsörjningsresa. Tillsammans med representanter från näringslivet, politiker, Arbetsförmedlingen och kommunernas vuxenutbildningsorganisation kommer jag att diskutera vad som fungerar och hur vi kan bli bättre.

Läs mer om