Den 1 januari i år bildades efter fyra år av FN-förhandlingar, UN Women . Det är en hopslagning av fyra FN-enheter för kvinnors rättigheter; UNIFEM, DAW, OSAGI och INSTRAW. UN Women har till uppgift att "Främja kvinnors och flickors rättigheter över hela världen".
41 länder sitter med i direktionen som leder arbetet i UN Women och Sverige är ett av dessa länder. I Luleå bildades UNIFEM Luleå i april 2010 och idag heter vi UN Women Luleå. Vi är för närvarande cirka 30 kvinnor som arbetar för kvinnors rättigheter, bland annat för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Enligt UN Women är det våldet som orsakar flest dödsfall och bestående skador för flickor och kvinnor mellan 15 och 44 år. Mycket flera fall än vad cancer, malaria, trafikolyckor och krig sammantaget orsakar.
Våldet mot kvinnor är det mest svårbekämpade brottet mot mänskliga rättigheter. Det ödelägger liv, slår sönder samhällen och förhindrar utveckling.
Det är en stor människorättsskandal i vår tid.
Våldet ser ut på många olika sätt och förkommer överallt i samhället. I hemmet, i skolan, på arbetsplatsen, i flyktingläger, i krig sker misshandel, sexuella övergrepp, trakasserier, våldtäkter, och våldet finns i alla länder från norr till söder, i rika som fattiga.
Den statistik som finns tillgänglig visar att 70 procent av världens kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld av män, någon gång under sin livstid. Allt våld mot kvinnor är rått och oförutsägbart
Det är länderna/staterna själva som har ansvaret att avskaffa mäns våld mot kvinnor. Den förödande passivitet som finns är en av orsakerna till att våldet inte upphör. Nästan varannan kvinna i Sverige, 46 procent, hade (2001) efter sin 15-årsdag utsatts för våld av någon man.
56 procent hade trakasserats sexuellt och nästan var fjärde kvinna mellan 18 och 24 år hade utsatts för våld.
Det är svårt att föra statistik över våld mot kvinnor, eftersom det i många fall begås i det tysta och ofta förknippas med skam och skräck av kvinnan.
Men länderna/staterna måste bli bättre på att samla in uppgifter om arten och omfattningen av våldet mot kvinnor för att bättre kunna bekämpa det.
Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt kvinnor med funktionshinder, invandrar- och minoritetskvinnor.