Politik handlar om rättvisa

I undersökning efter undersökning slås det fast att 70-75 procent av medborgarna i vårt land inte vill skära ner i den offentliga sektorn och majoriteten av svenskarna är villiga att betala mer i skatt om den går till vård, skola och omsorg. I samma undersökning säger sig 56 procent vilja sänka skatterna.

Luleå2009-11-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Då kan man undra om intervjuarna har pratat med samma personer, för man kan som alla vet inte äta kakan och samtidigt ha den kvar! Kanske handlar det mer om hur man ställer frågan.
Vi måste välja. Och vi måste välja rättvisa före egoismen. Genom att välja solidariteten före egoismen får vi ett bättre samhälle för alla och även för dem med fet plånbok.
I denna solidaritet finns tanken: av var och en efter förmåga åt var och en efter behov. Det vill säga att vi gemensamt betalar efter bärkraft till det samhälle som vi vill bygga, att vi gemensamt med vår skatt betalar för vård och skola, som garanteras alla oavsett kön eller inkomst.

Detta är ingen naturlag. Detta är ett nytänk som har existerat endast i ett antal decennier. Innan dess hade vi ett feodalt samhälle där endast förmögna män kunde känna sig trygga. Där endast privata intressen med mycket kapital regerade och dikterade villkoren på arbets- och bostadsmarknaden.
I dag ser vi dessa medeltida idéer återuppstå i skenet av liberalismens frihet. Men det är en frihet endast för de som har/äger resurser, mänskliga eller ekonomiska, och en ofrihet för de som saknar dessa resurser.
Vi luras tro att friheten finns där för alla. Men när samhället mer och mer styrs av tillgången till kapital, och de som har vill ha mer, så kommer oundvikligen många att bli utan. Det är då vi måste välja. Vilket samhälle vill vi ha?
Vad är samhällets uppgift? Vad ska vi göra med våra skattepengar?
Ett fatalt misstag är att tro att staten/landstinget/kommunen är ett företag och behandla den därefter, vilket kan få förödande konsekvenser. Som till exempel när kommunen ska bedriva vård av gamla eller psyksjuka.
Det går inte att göra en ekonomisk kalkyl över människors olycka eller sjukdom. Även om den spräcker kommunens budget, som den ofta gör, så måste vården ändå utföras. Vilket privat företag skulle acceptera sådana lösa boliner? Och ett företag kan inte fungera under såna premisser.
Att lura människor, ofta kvinnor, att starta eget inom vården är att lura både den blivande entreprenören och skattebetalarna.

Om vi vill ha ett rättvist samhälle, av var och en efter förmåga åt var och en efter behov, finns det ingen långsiktig lönsamhet i att bedriva vårdföretag. Kommunen förlorar på det och skattebetalarna ännu mer.
Åter igen; varför ska vi betala skatt?. För att gemensamt betala för en likvärdig skola, vård och omsorg som ska garanteras alla oavsett kön eller inkomst. Vi måste vara mer rädd om den skatt vi betalar. Se till att den hamnar där den gör mest nytta! Och inte i privata vårdföretags fickor.

Läs mer om