Industrier stänger ned, oljeeldade reservkraftverk körs igång och den koldioxid-stinna elimporten skjuter i höjden. Precis som förra vintern.
Vad gör regeringen? Moderaterna vill inte kännas vid något ansvar. Men det är svårt att komma ifrån, att det yttersta ansvaret för att hålla industrin igång och hemmen varma, ändå ligger på regeringen. Hur illa elbolagen än sköter sig år efter år.
Enligt min uppfattning måste regeringen ta elbolagen i örat så att produktionen kan komma igång. Det är inte rimligt att vi ska ha elbrist och prisrekord varje vinter. Regeringen måste se till att Vattenfall investerar i driftsäkerhet i Sverige, i stället för fossila äventyr i Holland.
Jag vill också snabba på utbyggnadstakten för förnybar energi. Det förutsätter bland annat stöd till havsbaserad vindkraft och till solkraft. I dag utgör skattelagarna hinder för möjligheten att samäga vindkraftverk i kooperativ form, vilket måste ändras. Vi behöver ett fastprissystem för leveranser av förnybar el, men även större överföringskapacitet.
För dagens elpriser är regeringens planer för kärnkraftsutbyggnad betydelselösa. Vi behöver ny elproduktion nu, inte om tio, femton år.
Regeringen måste hindra nya elprisrekord. Förutom ökad elproduktion måste man tillsätta en elpriskommission. Den ska vända på varje sten för att hitta förslag på hur vi ska undvika nya prisrekord. Elpriskommissionen ska också titta på hur kunderna kan minska sin elförbrukning och sitt elberoende.
Ett exempel på detta är det klimat-rot, som Socialdemokraterna föreslår ska användas till att renovera och energisäkra miljonprogrammets hyreshus. Ett annat exempel är stöd till konvertering från direktverkande el, som den förra socialdemokratiska regeringen genomförde.
Socialdemokraterna vill successivt fasa ut kärnkraften. Det ska ta hänsyn till sysselsättning och välfärd och ske i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor och energieffektivisering. En prövning måste därför göras varje mandatperiod.
Regeringen vill i stället bygga nya kärnkraftverk, men ett beslut om att bygga dessa fattas tidigast 2015.
Vi kan använda tiden till att driva på utbyggnaden av den förnybara energin och därmed påbörja energiomställningen till säker och miljövänlig energi. Det ger oss lugn och ro att föra samtal mellan partierna i hamn, när partitaktik kan läggas åt sidan.
Energifrågan är för viktig för kortsiktiga beslut och politiska spel.
Regeringen verkar inte ha tagit någon lärdom av förra vinterns problem, som nu återupprepas. Osäkerheten för industri och hushåll kvarstår.
Är det inte tid att regeringen lägger prestigen åt sidan så att vi med gemensamma ansträngningar kan skapa den breda långsiktighet som energipolitik så väl behöver?