µ Svar till Sven Nordmark, NSD Debatt den 13 april.
Det råder inget motsatsförhållande mellan vinst och kvalitet. Tvärtom. Om valfrihet råder kan bara den som levererar kvalitet överleva, växa och generera överskott. Sven Nordmark hävdar att privata alternativ inom vården går ut över vårdens kvalitet. Inget kan vara mer fel.
I dag finns 14 000 privata vårdföretag och dessa företag anställer i dag 120 000 personer som vårdar äldre, sjuka och dementa. Av de företag som etablerats
i samband med vårdvalsreformen så är det mer än 70 procent som är små företag som drivs småskaligt och lokalt. Det är inte så som Socialdemokraterna beskriver att det är några få stora bolag som är välfärdens entreprenörer.
Ett perspektiv som Sven Nordmark väljer att inte ta upp är att anställda i privat utförd vård faktiskt trivs bättre på jobbet och patienternas nöjdhet har ökat med reformen. Svensk Företagshälsovård visar att anställda i privata vårdföretag är mer nöjda med sin ledning, sina arbetsförmåner och sina löner än offentligt anställda.
Det betyder att vårdpersonalen i de privata vårdföretagen sannolikt trivs bättre på jobbet än vad kollegerna i offentlig sektor gör. Resultatet borde inte överraska någon. I decennier har de anställdas situation i vården varit ett politiskt problem.
Alla har vi sett de offentliganställdas engagemang försvinna i frustration över förlegade hierarkier och tungrodd administration. En evig brist på uppmuntran, både från ledningen och i lönekuvertet. Detta håller nu på att vända.
Tack vare vårdvalssystemen skapas utrymme för konkurrens, innovation, decentralisering och personalfokus. Vården utvecklas för de anställdas bästa. Fler arbetsgivare betyder bättre arbetsvillkor. Och när de anställda blir nöjdare blir också patienterna nöjdare.
Det visar den nationella patientenkäten för andra året i rad där privata vårdgivare överlag får ett högt betyg. Samma resultat har Svenskt Kvalitetsindex mätningar (2006 till 2010) kommit fram till. Patienterna är mer nöjda med vården från privata vårdgivare.
Men det är viktigt att slå fast att konkurrens och fler entreprenörer inom vården höjer nivån hos alla utförare privat som offentlig aktörer. Allt till nytta för patienten.
Synen på vinstfrågan och vården är förlegad och inkonsekvent. Sedan årtionden tillbaka är stora delar av välfärden konkurrensutsatt. De allra flesta kringtjänster - städning, matservering, transporter, tvätt, fastighetsskötsel, posthantering, bevakning och IT-drift - utförs av privata företag.
Vi i Centerpartiet menar att kvaliteten måste vara i fokus när vi diskuterar hur välfärdstjänsterna ska produceras, inte ägandet. Om kvalitetskraven uppfylls blir det av underordnat intresse hur eventuella överskott hanteras. Regler och tillsyn är självklara instrument om kvaliteten ska kunna bedömas.
Därför råder det inget motsatsförhållande mellan vinst och kvalitet. Tvärt om. Om valfrihet råder kan bara den som levererar kvalitet överleva, växa och generera överskott.