Problem med delade turer måste tas på allvar

Luleå2011-11-25 03:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

NSD skrev den 10 november att "S backar om delade turer". Det gör vi inte, inte S-kvinnor i Norrbotten. Vi kräver att delade turer ska tas bort. Även om delade turer inte drabbar så många är det ett besvärligt arbetsmiljöproblem för dem de drabbar, vilka i första hand är kvinnor.

Delade turer innebär att arbetsdagen styckas upp i två eller flera arbetspass med oavlönat uppehåll däremellan. Detta innebär i sin tur att den totala arbetsdagen blir lång trots att den betalda arbetstiden är kort.

Det blir mer och mer vanligt framför allt inom vård- och omsorgsyrken, men även inom restaurangbranschen, transportsektorn och andra branscher.

De som har delade turer på sitt schema får betala arbetsgivarens besparingar med sin hälsa och sitt familjeliv. Det är inte acceptabelt. Delade turer innebär minskad kontroll över sin arbetssituation och det blir svårare att kombinera arbete, familj och fritid.

Det blir dyrare för arbetsgivaren långsiktigt enligt forskarna, eftersom delade turer kan leda till ohälsa och dessutom stora svårigheter att rekrytera personal. Utan påtvingade delade turer blir jobben mera attraktiva vilket är betydelsefullt, när rekryteringsbehoven blir större och större särskilt inom vården och omsorgen.

Luleå har figurerat i tidningarna om att S-politiker backar när det gäller de delade turerna. Det är inte sant.

Där har Socialdemokraterna sett till att alla anställda inom kommunens vård- och omsorg erbjuds heltid. Man har också påbörjat ett gediget arbete med att se över situationen med de delade turerna.

Och det är de kvinnliga S-politikerna som driver på detta arbete, som det oftast är när det gäller jämställdhetsfrågor. Man kan fråga sig var männen finns.

Kommunalrådet Yvonne Stålnacke och socialnämndens ordförande Margareta Bladfors Eriksson, två erfarna och kompetenta S-politiker med makt och vilja att förändra, verkar kraftfullt för att delade turer inte ska förekomma inom Luleå kommun, men detta är givetvis inte bara ett kommunalt problem, det är ett samhällsproblem.

Vad gör de privata arbetsgivarna åt ofrivilliga deltider? Vad gör de åt delade turer? Vi har många privata arbetsplatser med ofrivilliga deltider, men även delade turer på sina arbetsscheman.

Här fordras nationella lagar och bestämmelser för att få bort dem, vi kan inte lägga ansvaret och bördan enbart på kommunens politiker. Vi måste kräva att rege-ringen också tar tag i frågan. Vad gör rege-ringen åt ofrivilliga deltider? Och vad gör de åt delade turer?

S-kvinnor Norrbotten kräver att problemet med de delade turerna tas på allvar, och att man kraftfullt arbetar för att dessa tas bort.

Läs mer om