I forskning har man i tusentals studier visat att det är den form av psykoterapi som bäst kan bidra till att bota eller lindra problem som kan beskrivas som ångest, depression, tvång och missbruk.
För mer än ett 50-tal olika åkommor som psykiatrin, primärvården, socialtjänsten och missbruksvården försöker behandla är KBT vad som rekommenderas av forskningen och som alltmer söks av de drabbade.
Den svenska vårdens problem och i synnerhet Norrbottens vårdproblem är att det finns så få personer i vården som har kompetens att arbeta med KBT. Och vad värre är: Vi har ledningar i kommuner och landsting som inte nog inser vikten av utbildning i de nya syn- och arbetssätten i den psykiska hälso- och sjukvården.
För kognitiv beteendeterapi är inget man lär sig i en handvändning. Det tar tid, pengar och möda att tillägna sig.
I Sverige har vi en sjuårig halvfartsutbildning för att bli en självständigt arbetande psykoterapeut med inriktning mot kognitiv beteendeterapi. Det är en påbyggnadsutbildning som bygger vidare på en grundexamen inom något vårdyrke såsom läkare, psykolog, socionom, sjukskötare eller arbetsterapeut.
Först är det två år som ger kompetens att under handledning arbeta med kognitiv beteendeterapi, sedan är det två års praktik under handledning och slutligen är det tre år i en legitimationsgrundande utbildning.
I Norrbotten finns nu ett 50-tal personer som har den första tvååriga etappen klar. De kan arbeta med KBT under handledning. Jag har, genom två kurser som jag drivit i Kalix, varit ansvarig för den första etappen av utbildningen på vägen mot full KBT-kompetens.
Nu vill jag tillsammans med ett 50-tal av landets främsta experter på området göra en tredje tvåårig kurs med start i slutet på augusti, innan jag lägger av och börjar mata duvor eller syssla med annat sådant som pensionärer menas göra. Men si då har landstinget och Norrbottens 14 kommuner inte råd, säger de.
För att minska sjukvårdens missar och höja kompetensen i vården i Norrbotten behövs en mer kvalificerad utbildning i KBT. Det finns inga genvägar förbi detta. Dessutom kan man på sikt hoppas på lägre kostnader och större effektivitet genom att personalen kan KBT.
Som det nu är saknas på flera psykiatriska kliniker i Norrbotten tre fjärdedelar utbildning i någon form av psykoterapi. Farmakologisk behandling är inte tillräcklig.
Med siktet inställt på längre sikt behöver Luleå tekniska universitet inrätta en professur och en institution i psykoterapi med inriktning mot KBT. Jag har föreslagit universitetet dess inrättade från och med höstterminen 2009.
Leg. psykolog,
psykoterapeut och handledare, samt professor emeritus
i socialt arbete