"Säg som det är om nya EU-fördraget"

Luleå2007-07-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hemlighetsmakeriet är en del av EU-strategin när det gäller det nya EU-fördraget.

Å ena sidan vill man, som det heter, göra EU mer effektivt genom att stärka de större ländernas röstmakt, utvidga den övernationella makten och därmed begränsa vetorätten. Å andra sidan måste det nya fördraget verka ofarligt, inte oroa, inte väcka motstånd eller krav på folkomröstning.



Det som hörs från ledande EU-politiker är att man beklagar sig för det låga intresset i frågan. Men när intresset vaknar bland folket blir man orolig. Vad kan folket hitta på? Man vill man ha en diskussion men duckar så fort debatten handlar om väsentligheter. Sanningen är att man vill slippa offentlig diskussion, vilket är en del av strategin. Ett nytt fördrag ska framhållas som mycket betydelsefullt men ändå harmlöst och inget nytt.



Det vore bättre om man sa som det var. Nämligen, att det nya EU-fördraget ger EU mer makt och att riksdagen får mindre att säga till om och att allmänna val förlorar något av sin betydelse.Det gör att fler beslut bestämmes över våra huvuden.

Var går gränsen? Om folkstyret minskar år efter år blir det till sist mycket litet kvar. Vad säger den svenska socialdemokratin? Faktum är att det nya EU-fördraget innebär en kraftig försvagning av den nationella demokratin.



Regeringen oavsett partifärg behöver inte ta ansvaret. De riskerar inte heller att utsättas för krav att ingripa i ekonomin för till exempel stöd åt företag. Demokratiförlusten är med andra ord inte oavsiktlig utan önskad. Ska de svenska folkets tro på demokratin räddas är en folkomröstning om EU-fördraget ett måste. En majoritet av svenska folket vill ha en folkomröstning.



 Tage Wass, s

 Risögrund
Läs mer om