Rädda Barnen kräver barnahus

Luleå2011-02-19 02:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För knappt ett år sedan släppte Rädda Barnen en uppmärksammad och omdebatterad sammanställning av polis och åklagares handläggningstider vid misstänkt barnmisshandel.

Åklagarkammaren i Luleå låg då bra till och gör det fortfarande. Man lyckas utreda de aktuella fallen om misstänkt barnmisshandel inom den tidsram som fastställts genom lagstiftning, vilken är 90 dagar. Men Rädda Barnen ser med oro på att man försämrat sitt resultat sedan förra året.

2010 tog det i genomsnitt 87 dagar i genomsnitt innan beslut fattats i åtalsfrågan, jämfört med året innan, 84 dagar. Rädda Barnen förutsätter att Åklagarkammaren i Luleå fortsätter att prioritera utredningar av misstänkta brott mot barn.

Statistik från år 2010 visar att medelvärdet för handläggningstiden vid misstänkt barnmisshandel har minskat, men så ser det tyvärr inte ut överallt i Sverige.

Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris möter barn som blivit utsatta för våldsbrott. Så här säger ett barn som vi mött:

"Barn har det i huvudet hela tiden och kommer aldrig ifrån det".

Rädda Barnen har länge krävt att alla barn som misstänks vara utsatta för brott ska få komma till ett så kallat barnahus av god kvalitet. Barnet ska där sättas i centrum och de olika myndigheterna som samarbetar kring barnet ska vara representerade och samverka under samma tak i en barnanpassad miljö. Målet är att barnet ska slippa åka till flera olika lokaler och upprepa sin berättelse för många olika personer.

Rädda Barnen kräver att:

4 Samverkan mellan berörda myndigheter prioriteras för att säkerställa både ett bra bemötande av barnet och en hög kvalitet på förundersökningarna.

4 Misstankar om brott mot barn utreds noggrant och barns rätt att komma till tals och få information tillgodoses.

4 De barn i Norrbottens län som misstänks vara utsatta för brott får tillgång till ett barnahus av god kvalitet.

Läs mer om