Det framgår tydligt i en ny internationell jämförelse från OECD, den så kallade Pisa-studien. Lärarförbundet har länge och tydligt krävt att resurser i mycket högre grad ska styras utifrån elevernas behov. Pisa-studien ger därför en omedelbar hemläxa till både staten, kommuner och fristående skolor.
Internationellt erkända konsultföretaget McKinsey & Company visar i en rapport strax före Pisa-studien vad skolsystem på olika nivåer ska satsa på för att förbättra sina resultat. Skolsystemen delas in i fem olika utvecklingssteg där Sverige bedöms ligga på nivån "good" och därför ska sikta mot "great".
McKinsey har analyserat flera internationella studier och slutsatserna pekar tydligt på att lärare måste kunna göra karriär i yrket för att undervisningen ska bli högkvalitativ. Lärares möjligheter till kompetensutveckling och tid till samarbete för att utveckla varandra och undervisningen måste öka. Och lärare behöver genom forskning utveckla yrkets egen kunskap om vad som bäst fungerar i undervisningen. De bäst lämpade måste lockas till att bli lärare.
Det kräver i sin tur betydligt högre lärarlöner och rimligare vardagsvillkor.
En annan utmaning för Sverige enligt McKinseyrapporten är skolornas självbestämmande och lärares och skolledares inflytande. Varje skola ska själv bestämma arbetsformer, organisation och resursfördelning. McKinsey ger inget som helst stöd för att flytta mer makt in i statlig byråkrati - tvärtom. Den makt som fastnar hos kommunförvaltningarna måste i stället snarast flyttas till lärare och skolledare i kombination med ökad självvärdering enligt Pisa-studien.
Två tydliga rapporter som kan lära svenska skolpolitiker mycket. De pekar precis ut de krav som Lärarförbundet driver sedan mycket länge. Vi säger till politiker på alla nivåer att resurser ska styras utifrån elevernas behov.
Vi säger att de ska satsa på att läraryrket ska vara ett förstahandsval genom bättre utvecklingsmöjligheter och högre löner. Och vi säger att skickliga skolledare och välutbildade lärare ska ha makt över den egna skolans organisation och resurser.
Med rätt recept kan också Sverige gå från "good" till "great". För det krävs att våra politiker släpper prestigen och tittar på vad forskningen visar ger resultat. Först då kan svensk skola åter bli en skola i världsklass.