EU-kommissionen har lanserat ett råvaruinitiativ och nu riktar EU blicken norrut. En av ambitionerna är att stärka EU:s utvinning av råvaror. Här har Norrbotten mycket att komma med och det börjar europeiska beslutsfattare förstå. Att 88 procent av EU:s järnmalmsproduktion kommer från norra Sverige säger en hel del.
I EU-parlamentet är jag ansvarig för den socialdemokratiska gruppens syn på råvarufrågorna. Det första jag gjorde när jag fick uppdraget var att åka hem till Norrbotten för att lyssna till de verkliga experterna som vet vad råvaror betyder för tillväxt, arbete och industriell utveckling.
Jag träffade Luleå tekniska universitet, Norrbottens handelskammare, de fackliga organisationerna, anställda och ledning-en på SSAB och LKAB. Mycket av det jag fick veta i mötet med dem ligger till grund för de frågor som jag driver i Bryssel.
Infrastrukturen är den största utmaningen, utan den fungerar inte gruvverksamheten. För oss socialdemokrater är det självklart att investera i infrastruktur. I Norrbotten kallas nedprioriteringen av infrastrukturen för "de fönsterlösa tågens förbannelse". Mer järnmalm och mineral skulle kunna brytas, och fler arbetstillfällen skulle kunna skapas om bara infrastrukturen funnits.
Detta måste EU ta fasta på när prioriteringarna för infrastruktur utformas i det så kallade TEN-T-programmet.
Utvecklingen som sker i den svenska gruvnäringen är imponerande, men vi kan göra mer. Vi ska inte, som EU-kommissionen ofta gör, bara prata om de sällsynta jordartsmetaller som finns i våra mobiltelefoner när världen skriker efter en rad andra metaller och mineral.
De nya ekonomiska stormakterna Kina och Indien växer och byggboom råder i länderna. Efterfrågan på råvaror ökar ständigt, det finns en stor möjlighet för oss att nu njuta frukterna av globaliseringen. Vi ska inte enbart satsa på järnmalmspellets för export. Vi kan bättre än så.
Det behövs satsningar på forskning, utbildning, ny teknik och mer vidareför-ädling i norr. Vi behöver regionala råvarukluster. Med sådana satsningar skapar vi arbetstillfällen för såväl industriarbetare som akademiker.
Arbetet för jobb, tillväxt och hållbar utveckling fortsätter, såväl i Kiruna som
i Luleå och i Bryssels korridorer.