Regeringen är för flat i miljöbilsfrågan
Huvudnumret i regeringens klimatproposition, som riksdagen nu ska besluta om, är fem års skattebefrielse för miljöbilar. Till skillnad från dagens miljöbilspremie, som enbart gäller för privatpersoner, omfattas nu alla som köper ny bil.Det är utmärkt. Miljömässigt var det obegripligt att taxibilar, som går 10 000 mil om året, inte fick någon stimulans medan privatpersoner som kör 1 500 mil om året fick det.
Enligt artikelförfattaren har regeringen inga förslag för att justera dagens situation, där den som kör på etanol förlorar över en krona per mil jämfört med att tanka bensin.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Redan dagens fordonsbeskattning är baserad på hur mycket koldioxid bilen släpper ut. Skattebefrielsen får därmed den perversa effekten att de miljöbilar med högst möjliga utsläpp, dieslar med 120 gram fossil koldioxid eller första generationens stora etanolbilar, får större skatterabatt än biogasbilar, elbilar och laddhybrider, som har mycket låga utsläpp och därmed mycket låg skatt redan i dag.
Varför vill regeringen stimulera fossila dieselbilar mer än el- och gasbilar?
Regeringen har inga förslag för att justera dagens situation, där den som kör på etanol förlorar över en krona per mil jämfört med att tanka bensin. Därför tankar över hälften etanolbilisterna bensin, alla skattefinansierade miljöbilsstimulanser för dessa fordon är pengar i sjön!
I Norge är bensindelen i E85 skattefri, vilket gör etanolen konkurrenskraftig. Momssänkt E85 eller skattehöjda fossila bränslen är andra möjligheter. Det skulle också gå att kräva att den som får miljöbilsförmåner också huvudsakligen tankar "rätt", vilket Göteborgs stad, Arlanda flygplats och flera andra redan kräver. I valet mellan alla dessa lösningar gör regeringen - ingenting.
När dagens miljöbilsdefinition infördes 2006 sades det uttryckligen att definitionen skulle skärpas inom tre-fyra år. Men i klimatpropositionen står bara att "Miljöbilsdefinitionen bör skärpas successivt framöver". Det är minst två år bort, vilket innebär tusentals ton fossil koldioxid i onödan.
Lika märkligt är att regeringen vill utformade skärpningen "så att andelen av de sålda bilarna som omfattas av skattebefrielsen blir ungefär konstant". Det är troligt att miljöbilsandelen nu minskar, med svagare stimulans, lågt oljepris och högt etanolpris.
I så fall bör ju, med regeringens logik, miljöbilsdefinitionen försvagas så att andelen hålls konstant! I motsatt fall, med till exempel ett rejält marknadsgenombrott för någon billig elbil, skärps definitionen mycket snabbt.
Regeringen vill låta marknaden styra politiken, trots att vi vet att 2008 års miljöbilsboom var resultatet av målmedveten politisk styrning. Varför överge det konceptet?
På många områden innebär regeringens klimatproposition avsevärda förbättringar, men på miljöbilsområdet är det ett steg fram och två tillbaks. Eftersom trafiken är den sektor vars utsläpp ökar snabbast, är det ett stort och onödigt misslyckande.