Regeringen backar i försvarsfrågan
Foto: Kurt Engström
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är i och för sig skönt, så tillvida att Bodens garnison kan räkna med att finnas kvar. Den fundering man kan ha är vilka uppgifter garnisonen kommer att ha i framtiden. Blir den oförändrad, större eller mindre?
Trots de nedskärningar som drabbat Boden
i samband med de senaste försvarsbesluten är det ändå en av Sveriges absolut tyngsta garnisonsorter. Kommer det att vara så även i framtiden? I februari vet vi hur regeringen har tänkt.
Socialdemokraternas försvarsförslag har vi redan fått. Det innehåller en mer omfattande värnpliktsutbildning med 15 000 grundutbildade som i sin tur ger förutsättningar för utökad verksamhet. Även
i Boden.
Många (främst moderata) tänkare har kritiserat idén med tre månaders grundutbildning och jämfört den med hemvärnet. Men ingen av dem har lyckats förklara på vilket sätt 15 000 utbildningsplatser skulle vara färre än 4 500.
Ingen av dem har heller lyckats förklara hur (s)-förslaget skulle vara sämre för Boden, när tanken varit att de 4 500 skulle lokaliseras till orter i södra Sverige med en mer "positiv arbetsmarknadssituation".
Förklaringen är kanske helt enkelt att (s) har lagt ett mer genomtänkt förslag.
Regeringen kan inte enas om att följa ÖB:s förslag, i sig glädjande, opinionssiffrorna är på en bottennivå och det är mycket troligt att det är därför som regeringen nu tar ett omtag i frågan och börjar från början.