Regeringen satsar på arbetsmarknadsutbildning

Luleå2013-04-05 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Aldrig förr har så många unga svenskar som under den nuvarande alliansregeringen studerat vid universitet och högskolor. Vi har också satsat på att fler ska få en möjlighet att omutbilda sig senare i livet och vi har ökat satsningarna på vuxenutbildning med över en miljard kronor jämfört med när Socialdemokraterna satt vid makten.

Regeringen har också utvecklat helt nya utbildningsformer för vuxna som yrkesvux, lärlingsvux och yrkeshögskolan. Moderaterna vill ytterligare förstärka drivkrafterna för vidareutbildning senare i yrkeslivet genom att ge även lite äldre personer en möjlighet att få CSN-medel vid studier.

Maria Stenberg och Steve Ärlebrand från LO kritiserar regeringens arbetsmarknadspolitik. De kommer med flera påståenden om att regeringen skurit ned arbetsmarknadsutbildningen och att de jobb som växer fram i Sverige skulle vara lågproduktiva och lågavlönande. Inget av detta stämmer.

De svenska reallönerna har inte sjunkit under alliansens tid vid makten. Svenska löntagare har haft en av de bästa löneutvecklingarna i hela Europa under de senaste åren, detta trots en djup ekonomisk kris som också påverkar vårt land. Till detta kommer att regeringen genom jobbskatteavdragen har sänkt skatten för vanliga löntagare med runt 2 000 kronor i månaden. För mig som moderat så är det självklart att föra en politik som gör det mer lönsamt att arbeta.

För att bedriva en framgångsrik arbetsmarknadspolitik så krävs det samarbete mellan staten och arbetsmarknadens parter. Ett exempel på detta är det pilotprojekt som Arbetsförmedlingen utvecklar tillsammans med Teknikföretagen och IF Metall. Parterna får där stöd att gemensamt rekrytera och matcha arbetslösa ungdomar till yrkesintroduktionsanställningar inom industrin.

Ungdomarna ska få möjlighet att utveckla nödvändig kompetens genom lärande och handledning inom ramen för en yrkesintroduktionsanställning kombinerad med särskilda branschanpassade utbildningsinsatser. Den sortens arbetsplatsnära arbetsmarknadsutbildning där fack, arbetsgivare och stat arbetar tillsammans är den som ger bäst resultat och som leder till att så många som möjligt också kommer i arbete.

LO kan spela en nyckelroll i arbetet för att få fler i jobb och för en bättre och mer yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Men då krävs det också att en person som Maria Stenberg kan skilja på sin roll som vice ordförande i LO-distriktet och på den som socialdemokratisk riksdagsledamot.

LO:s medlemmar förtjänar företrädare som arbetar konstruktivt tillsammans med arbetsgivare och stat, oavsett vilken regering som sitter vid makten.

µ Svar till Maria Stenberg och Steve Ärlebrand, NSD Debatt den 15 mars.
Läs mer om