Att förbättra barnens säkerhet är ett gemensamt ansvar som delas av flera. Alla vi vuxna -föräldrar, lärare och andra vuxna i barnens närhet, har givetvis ett ansvar att förmedla kunskap till barnen om de faror som finns i vägmiljön. Men vi har också ett ansvar att vidta de åtgärder vi kan för att utforma regelverken så att stor hänsyn tas till barnens förutsättningar och behov.
Nu genomför regeringen ytterligare åtgärder för att öka barnens säkerhet i trafiken. Varje dag åker 250 000 barn skolskjuts till och från skolan. Nära 100 000 av barnen åker till skolan med den ordinarie linjetrafiken. Samtidigt vet vi att det varje år omkommer i genomsnitt två barn i samband med deras resa till och från skolan. Därutöver skadas över tio barn svårt och över trettio barn råkar ut för lindriga skador. De flesta olyckor inträffar i samband med att barnen rör sig i vägmiljön runt bussen i samband med på- och avstigning.
Vi vet att dämpade hastigheter har en stor betydelse för att öka trafiksäkerheten. Undersökningar visar att om hastighetsgränserna sänks från 50 km/tim till 30 km/tim minskar dödsolyckorna bland oskyddade trafikanter drastiskt.
Förra året blev ett av de bästa trafiksäkerhetsåren på mycket länge. Då minskade antalet döda med nära tio procent jämfört med år 2003. Siffrorna för årets tio första månader visar att vi fortsätter minska dödstalen även i år. Trots detta kan vi konstatera att det förra året dog 480 män, kvinnor och barn på de svenska vägarna. Detta kan vi aldrig acceptera. Så länge det finns människor som mister livet i trafiken måste trafiksäkerhetsarbetet fortsätta. Barnens säkerhet är givetvis en extra angelägen fråga.