Regeringen slår till bromsarna

I dag fattar regeringen beslut om att genomföra försök i Luleå med hastighetsgränser på 30 km/tim förbi bussar som stannat för av- och påstigande, skriver Ulrica Messing.

Luleå2005-12-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att öka barnens säkerhet i trafiken är en viktig fråga för regeringen. Vi ser att behovet är stort. Trots att Sverige är ett av världens trafiksäkraste länder omkom 33 barn i trafiken förra året. Detta talar sitt tydliga språk. Vi måste fortsätta vårt trafiksäkerhetsarbete tills vi får en vägmiljö där både barn och vuxna kan vistas säkert.

Att förbättra barnens säkerhet är ett gemensamt ansvar som delas av flera. Alla vi vuxna -föräldrar, lärare och andra vuxna i barnens närhet, har givetvis ett ansvar att förmedla kunskap till barnen om de faror som finns i vägmiljön. Men vi har också ett ansvar att vidta de åtgärder vi kan för att utforma regelverken så att stor hänsyn tas till barnens förutsättningar och behov.



En viktig åtgärd som regeringen tidigare fattat beslut om är obligatoriskt krav på cykelhjälm för barn upp till 15 år. Förordningen trädde i kraft den 1 januari i år. Beslut om krav på cykelhjälm för barn har regeringen fattat i förvissningen om att vi vuxna måste ta ett extra ansvar för våra barn när de vistas i trafiken. Varje år omkommer barn och cirka 400 barn drabbas av allvarliga skallskador i samband med cykelolyckor. Detta hade med stor sannolikhet kunnat undvikas eller lindrats om barnen använt hjälm.

Nu genomför regeringen ytterligare åtgärder för att öka barnens säkerhet i trafiken. Varje dag åker 250 000 barn skolskjuts till och från skolan. Nära 100 000 av barnen åker till skolan med den ordinarie linjetrafiken. Samtidigt vet vi att det varje år omkommer i genomsnitt två barn i samband med deras resa till och från skolan. Därutöver skadas över tio barn svårt och över trettio barn råkar ut för lindriga skador. De flesta olyckor inträffar i samband med att barnen rör sig i vägmiljön runt bussen i samband med på- och avstigning.



För att öka säkerheten kring skolskjutsarna fattar regeringen i dag beslut som möjliggör försöksverksamhet där hastighetsgränsen för fordon som passerar bussar som stannat för av- och påstigande, begränsas till 30 km/tim. Försöksverksamhet ska genomföras i samarbete mellan Vägverket och fem intresserade kommuner: Linköping, Örnsköldsvik, Gotland, Kristianstad och här i Luleå.

Vi vet att dämpade hastigheter har en stor betydelse för att öka trafiksäkerheten. Undersökningar visar att om hastighetsgränserna sänks från 50 km/tim till 30 km/tim minskar dödsolyckorna bland oskyddade trafikanter drastiskt.



Det är min förhoppning att försöket med begränsad hastighet ska bidra till att skapa en säkrare vardag för barn som åker buss eller annan skolskjuts för att komma till skolan. Om försöket faller väl ut är det min avsikt att införa begränsad hastighet vid bussar i hela landet.

Förra året blev ett av de bästa trafiksäkerhetsåren på mycket länge. Då minskade antalet döda med nära tio procent jämfört med år 2003. Siffrorna för årets tio första månader visar att vi fortsätter minska dödstalen även i år. Trots detta kan vi konstatera att det förra året dog 480 män, kvinnor och barn på de svenska vägarna. Detta kan vi aldrig acceptera. Så länge det finns människor som mister livet i trafiken måste trafiksäkerhetsarbetet fortsätta. Barnens säkerhet är givetvis en extra angelägen fråga.



Ulrica Messing, s

infrastrukturminister
Läs mer om