Regionalt självstyre stärker hela Sverige
Kommunminister Mats Odell har fört fram en kompromisslösning i regionfrågan i avvaktan på ett senare ställningstagande.foto: bertil ericson
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det finns politiska frågor som är viktiga och där varje medborgare bör få möjligheten att säga sin mening i exempelvis en folkomröstning. Den politiska digniteteten avgör tydligen frågans relevans i förhållande till folkomröstningar, valfrågor och politiska beslut. Vad som är rätt och fel kan och bör diskuteras.
Jag blir förvånad när jag läser vad en del moderater skriver om regionfrågan. Att den inte är av vikt för Sveriges framtid, att väljare inte bryr sig, att det behövs ett ledarskap i regeringen som lägger hela frågan åt sidan för att istället prioritera andra frågor.
Nej, det låter ansvarslöst. Medborgare och politiker i synnerhet kräver att regeringen med moderater tar ansvar och lyssnar till den nu gällande representativa demokratin i Sverige som yttrat sig samt givit ett överväldigande positivt gensvar till ansvarskommitténs betänkande om att regionalisera Sverige.
Det är vad alla seriöst insatta i frågan förväntar sig.
Mats Odell, ansvarig för sakfrågan i regeringen, har fört på tal en kompromisslösning i avvaktan på ett senare ställningstagande för den mer långtgående regionkommunreformen med hela Sverige indelat i storregioner och storlän.
Odell har bland annat av hänsyn till regeringens eventuella oförmåga att enas om en "riktig regionkommunreform" fört fram en mjukare variant med så kallade försöksregioner där en demokratisk process i de representativt valda landstingen, kommunerna etc kommer överens om att gå samman och bilda region. Av det skälet har region Skåne samt region Västra Götaland bildats för cirka tio år sedan.
Om en regering och riksdag stoppar möjligheten att bilda försöksregioner bryter de mot traditionen med den demokratiska principen och därmed diskriminerar delar av Sverige till rättigheten. Det vore högst osannolikt, oacceptabelt och inte trovärdigt.
Följande är exempel på skäl som ur demokratisk synvinkel belyser och beskriver varför regionfrågan är viktig för hela Sverige och för att devisen "Hela Sverige ska leva" blir möjlig och trovärdig.
En regionalisering innebär att ansvar för politiska beslut fördelas från nationell nivå till regional nivå, närmare medborgarna. Medborgarna väljer i val, regionparti med egna regionföreträdare som genom representativ demokrati får "besluta i konkreta" politiska frågor.
Inför kommande mandatperioder får representanterna presentera för medborgarna vilken politik de vill föra inom regionen och medborgarna kan ta ställning för detta.
Syftet är ett ökat regionalt självstyre med en bred politisk verktygslåda innehållande verktyg (arbetsmarknads-, infrastruktur--, utbildnings-, landsbygds- politik etc) för att långsiktigt bygga en hållbar region. En regionalisering stärker med andra ord de olika landsdelarna och därmed hela Sverige.
Det finns alltså möjligheter för regeringen och riksdagen att hantera regionbildningsfrågan på ett konstruktivt och ett ansvarsfullt vis som gynnar och utvecklar hela Sverige.
µ Svar till Bo Hultin, Dan Ankarholm, Migelle Wikström och Anders Mansten, NSD Debatt den 21 januari.