Regionbildning, med riktiga förlorare

Luleå2008-10-29 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Norrbottningen är mycket negativ till en regionbildning som innebär en sammanslagning av Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland.
Närmare 90 procent säger kraftfullt nej. Likafullt arbetar (s), (v) och (mp) vidare med ett projekt som blir alltmer ihåligt. Självfallet är Norrbottens yta alldeles tillräcklig för att utgöra en region, så även befolkningen trots att vi inte är mer än cirka 250 000 invånare.

Vi kan mycket väl utgöra en alldels egen region, med allt det ansvar som man nu vill förlägga i en norrlandsregion. Vi kan alltså få fördelarna utan att behöva ta del av nackdelarna.
För nackdelarna är många. Inte minst de långa avstånden till myndigheter och samhällsservice, som redan i dag är mycket långa.
Vi kan vänta oss en starkare centralisering där Norrbottens inland säkerligen blir förlorare.

Det blir dessutom dragkamp och regioncentrat, som jag gissar hamnar i Umeå. Dessutom kommer skattesatserna att anpassas så man ligger lika. Alltså en höjning med 1,20-1,30 för Norrbottens del. Kanske i flera steg. En skatt som då tre län delar på.

Vi kan redan se att de skattehöjningar som såväl Västerbotten som Västernorrland genomfört, redan har ätits upp. Man är redan nu i behov av ytterligare kapital. Norrbotten är en bra bidragsgivare i det sammanhanget.
Trots den finansiella krisen så har Norrbotten klarat sig relativt hyggligt. Vår tilltänkta partner, Västerbotten har enligt media, ännu orealiserade förluster på aktieplaceringar i storleksordningen 300 miljoner. Pengar som måste täckas och som naturligtvis drabbar vården.
Sedan har vi i Norrbotten ett prognostiserat underskott på cirka 200 miljoner kronor. Det är alltså två riktiga förlorare som vill slå sina påsar ihop.

Det finns naturligtvis många andra aspekter på en regionbildning som ännu inte är helt klarlagda och som rimligtvis borde prövas. Frågan är om inte grundlagen helt enkelt måste ändras.
Regionförespråkarna har målat in sig i ett hörn och tvingar nu, med kraft av sin landstingsmajoritet, länsmedborgarna in i ett "äktenskap" som nästan alla motsätter sig.
Alldeles oavsett vad regeringen beslutar så blir detta den stora valfrågan 2010.

Läs mer om