Rektorernas belastning omänsklig
Hela 90 procent av alla rektorer i förskolan, grundskolan och gymnasieskolan måste arbeta övertid varje vecka för att klara sina jobb. I Sveriges Skolledarförbunds nyligen gjorda enkätundersökning säger rektorerna att de inte klarar av sitt arbete inom ramen för sin avtalade arbetstid. Många måste jobba över två timmar varje dag för att hinna med sina uppgifter.
Rektorerna måste få färre byråkratiska uppgifter för att kunna ägna mer tid åt det pedagogiska ledaruppdraget.foto: scanpix
Foto: Annette Friberg /SCANPIX
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Detta är naturligtvis oacceptabelt. De besked som våra medlemmar ger måste bli en väckarklocka för landets alla skolpolitiker. Utan engagerade skolledare skapas inga bra skolor.
Forskare, OECD, Skolverket och andra pekar ut ledarskapet i skolan som den enskilt viktigaste faktorn för att skapa en framgångsrik skola. Det pedagogiska ledarskapet är rektors viktigaste uppgift, men när dagarna fylls av alltför många arbetsuppgifter blir det svårt. Rektors arbetsbelastning är närmast omänsklig.
Arbetsgivarna kräver också att rektor ska delta i oräkneliga konferenser och möten och vara frånvarande från skolan under stora delar av sin arbetstid, även då situationen på skolan är sådan att rektors närvaro krävs.
Bara hälften av rektorerna uppger att det finns ett system där de rapporterar sin övertid till sina chefer. Är det därför arbetsgivarna blundar för problemet? Syns det inte så finns det inte? Ett antal skolledare säger att de inte kan kompensera sig alls för övertid.
Endast fyra procent av rektorerna ersätts alltid med vikarie vid sjukdom eller annan bortavaro. Över fyra femtedelar av rektorerna får sällan eller aldrig en ersättare. De har fortfarande rektorsansvaret när de är frånvarande. Biträdande rektorer och förskolechefer får aldrig någon ersättare.
Skolledarnas direkta personalansvar måste begränsas till minst en rektor per 25 anställda. I dag är personalgrupperna oftast mycket större än så. Just personalfrågorna utgör den mest tidskrävande arbetsuppgiften för våra rektorer.
Det finns ett tydligt behov av att avgränsa rektors viktigaste arbetsuppgifter. Rektorernas arbetssituation är alltför splittrad och det är svårt att kunna fokusera på det viktigaste: Goda resultat och hög trivsel i skolan.
Sveriges rektorer vill minska tiden för rent byråkratiska uppgifter, ekonomisk uppföljning, fastighetsfrågor, brandsyner, måltidsfrågor, skolskjutsar och skyddsronder för att i stället kunna jobba mer medvetet med sitt pedagogiska ledaruppdrag.
Det är hög tid för arbetsgivarna börjar lyssna på skolledarnas krav och se till att de efterföljs!