RFSU satsar på männen

I dag, på internationella aidsdagen, lever fler människor än någonsin (cirka 33,4 miljoner)med hiv. Globalt sett har smittspridningen minskat något, trots det drabbades ytterligare 2,7 miljoner människor av infektionen förra året. Samtidigt dog två miljoner människor av aids under 2008.

Foto: DENIS FARRELL

Luleå2009-12-01 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Värst är det i Afrika söder om Sahara där två tredjedelar av alla hiv-infektioner inträffade förra året. Så mycket som 91 procent av alla barn som smittades med hiv lever i den regionen och över 14 miljoner barn där har förlorat en eller båda sina föräldrar i aids.
Mest utsatta är kvinnor och unga flickor. I Afrika söder om Sahara är sex av tio smittade kvinnor och i till exempel Tanzania löper kvinnor mellan 15 och 24 år fyra gånger så stor risk att drabbas hiv jämfört med män i samma ålder.
Just därför satsar RFSU mer på männen. Låter det bakvänt? Det är det också, men en väg vi tror att vi måste gå för att nå resultat.

Kvinnor betraktas fortfarande som andra klassens medborgare i många delar av världen. I mansdominerade samhällen är det män som beslutar om och när man ska ha sex, om preventivmedel ska användas och om antal barn som ska födas.
Och där det alltid är män som fattar alla viktiga beslut, oavsett om det handlar om ekonomi, politik eller kroppen, där råder det också total ojämlikhet när det gäller tillgången till sjukvård och hälsa. Detta innebär att många kvinnor och flickor berövas möjligheten att skydda sig mot hiv.
Det är därför vi måste satsa på att nå och påverka männen. Redan på FN:s konferens om befolkning och utveckling i Kairo 1994 påpekades vikten av att inkludera män i förebyggande arbete kring hiv och andra sexuellt överförda sjukdomar, oönskade graviditeter och våld.

Många insatser som gjorts sedan dess har syftat till att stärka kvinnor i att kräva sina rättigheter. Sådana insatser är nödvändiga och behöver även i framtiden ett stärkt fokus. För att nå resultat behöver de dock kompletteras med åtgärder riktade mot männen. Det är helt nödvändigt så länge ojämställdhet är norm.
Därför arbetar RFSU med unga män för främjande av säkrare sex och att förebygga oönskade graviditeter och könsrelaterat våld. En global forskningsöversikt om ungdomars sexuella beteende visar att föreställningar kring manligt och kvinnligt beteende är den viktigaste faktorn som påverkar det sexuella beteendet hos ungdomar.
Sedan 2006 har RFSU, i samarbete med Sida, i Tanzania drivit projektet Young men as Equal Partners (YMEP). Metoden som används inom YMEP-projektet (som också genomförts i Zambia, Uganda och Kenya) är utvecklad för att öka unga mäns inblandning i arbete för att främja sexuell hälsa, inställning till kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter samt förebygga könsrelaterat/sexuellt våld.

Enligt den uppföljande studie som gjorts i Tanzania har programmet resulterat i en ökad medvetenhet om riskerna med oskyddat sex, mindre tolerans för (och inblandning i) könsrelaterat våld, färre fall (samt tidigare upptäckt och behandling av) sexuellt överförda sjukdomar, färre oönskade graviditeter och osäkra aborter samt betydligt högre kondomanvändning. Studien visar också att unga män tar större ansvar för att undvika graviditet.
Eftersom resultaten är så goda kommer vi att satsa ännu mer på projektet i Tanzania, och fortsätta i minst tre år till. Vi anser att fler aktörer som arbetar för att förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara sjukdomar och könsrelaterat våld borde börja arbeta med att göra män mer delaktiga i dessa livsviktiga frågor.
Därför säger vi i dag, på internationella aidsdagen: satsa mer på män som tar ansvar - för allas skull.

Läs mer om