Rör inte vår LAS

Ungdomsarbetslösheten breder ut sig i Norrbotten och i Sverige. Tidsbegränsade anställningar och deltidsarbete breder också ut sig, med följden att andelen arbetstagare med svagare anknytning till arbetsmarknaden har blivit större.

Enligt arbetsgivarorganisationerna är LAS en ungdomsfälla, men verkligheten är att ungdomarna först och främst måste släppas in på arbetsmarknaden för att kunna beröras av LAS.foto: scanpix

Enligt arbetsgivarorganisationerna är LAS en ungdomsfälla, men verkligheten är att ungdomarna först och främst måste släppas in på arbetsmarknaden för att kunna beröras av LAS.foto: scanpix

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Luleå2009-12-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ungdomar är en grupp som till stor del drabbas av dessa otrygga tidsbegränsade anställningarna, om de över huvud taget lyckas ta sig in på arbetsmarknaden.
Enligt Svenskt Näringsliv är ungdomslönerna för dyra och provanställningarna är också för dyra, men många arbetsgivare tar ändå gärna in 16-18-åringar för att arbeta "extra" för att de är billigare arbetskraft!
Ekvationen går inte riktigt ihop här. De ska alltså arbeta, men de får ingen trygg anställning.
Svenskt Näringsliv hävdar att turordningsreglerna i LAS stänger ute ungdomarna från jobben, när det i själva verket är arbetsgivarna som stänger ute ungdomarna genom att inte anställa dem annat än på visstidsanställningar.
Verkligheten är att ungdomarna har problem att ta sig in på arbetsmarknaden av helt andra skäl och det är rent befängt att skylla ungdomsarbetslösheten på LAS, då ungdomarna inte har berörts av turordningsreglerna, för de har aldrig ens fått chansen att "lasa in sig"!

De arbetslösa ungdomarna är kraftigt överrepresenterade av de som har gått ut gymnasiet utan kompletta betyg, de har därmed inte behörighet att läsa vidare på högskolan och de har svårt att få arbete.
Indragningarna på bland annat Komvux gör att de inte längre i samma omfattning kan läsa in betygen och på så sätt ta sig vidare. I dag står det tusentals ungdomar i kö för att få en plats på Komvux, i kö för att få en ny chans.
Här vill vi se mer resurser, mer satsningar på utbildning.
Kunskapslyftet på 1990-talet gav resultat, nu behövs ett nytt kunskapslyft, ett lyft för att ge folket gymnasiebehörighet.
Arbetsgivarorganisationerna må sprida myter om att LAS är en ungdomsfälla, men verkligheten är att ungdomarna först och främst måste släppas in på arbetsmarknaden för att kunna beröras av LAS och när de väl släpps in kommer de liksom övriga anställda gynnas av vårt trygghetssystem och vår tydliga LAS.
LAS ska stärkas upp, inte utarmas! Rör inte vår LAS!

Läs mer om