Rösta för ett fritt Europeiskt vårdval

Luleå2009-05-11 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Debatten inför det stundande EU-valet har hittills försummat en av de viktigaste samhällsfunktionerna i vårt och alla övriga EU-länder. Sjukvården.
Folkpartiet har för en tid sedan lanserat förslaget om fritt Europeiskt vårdval. Förslaget tar framför allt fasta på den stimulans ökad konkurrens mellan olika länders sjukvårdssystem kan åstadkomma för sjukvården och de fördelar en vårdgaranti innebär som fritt erbjuder möjligheten att söka vård utomlands för enskilda patienter.
Någon större debatt har förslaget ännu inte åstadkommit, inte ens den förväntade kritiken från vänsterhåll som vi trodde skulle avfärda idén som en gräddfil för välbeställda. Den kritiken bör för övrigt, när den dyker upp, tas på allvar.

Liksom risken för en kostnadsexplosion för utomlandssjukvården som tvärtom får den svenska sjukvården att knäa ännu djupare i stället för att rycka upp sig. En ökad integration av EU-ländernas sjukvårdssystem innebär emellertid betydligt fler fördelar, kanske särskilt uppenbara i vår del av landet.
I Norrbotten har regionfrågan inneburit starka spänningar inom nästan alla politiska partier. Konflikten torde bli föremål för samhällsvetenskaplig forskning i decennier framåt.
En spricka, mer geografisk än partipolitisk, har samtidigt framträtt ungefär längs den gräns Sveriges senaste krig var nära att dra, för exakt tvåhundra år sedan, efter Kalix älv med Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna på den andra sidan. Fyra kommuner som på delvis olika sätt och utan tidigare kända partipolitiska mönster uttryckt önskemål om att stärka kontakterna med finsk sjukvård. Beskrivningen är för Kirunas del något förenklad.
Argumenten för denna, i ett nationellt perspektiv helt unika rörelse, är illa klarlagda. En kvalificerad gissning är att tornedalingarnas kunskap om hur sjukvården öster om riksgränsen i de flesta avseenden är överlägsen det egna landstingets väger tyngst. En överlägsenhet som i sin tur är resultatet av en helt annan ledningsorganisation, till största delen befriad från den politiska och administrativa överbyggnad som i vårt land, inte bara i Norrbotten, fört sjukvården till randen av systemkollaps.

Ett starkt argument för oss norrbottningar att rösta i EU-valet är därför möjligheten att påverka utvecklingen av det inomeuropeiska sjukvårdssamarbetet och bidra till Folkpartiets målsättning om fritt Europeiskt vårdval.
För tornedalingarna borde valet vara enkelt. Om resultatet dessutom skulle innebära utveckling mot en "finskare" ledningsorganisation för sjukvården på den svenska sidan, skulle alla andra norrbottningar också bli vinnare.
För alla dem som önskar systemförändringar inom sjukvården finns alltså en stark anledning att i EU-valet rösta på Folkpartiet.

Läs mer om