Rymdfarare skapar jobb i Norrbotten
Christer Fuglesang befinner sig nu i rymden och kan blicka ner på vår planet från 40 mils avstånd. Jag tror att vi är många som känner stolthet över att en svensk astronaut på nytt fått förtroendet att göra en ny rymdresa. Det gör i alla fall jag som ansvarig minister för svensk rymdverksamhet.
Christer Fuglesang skapar jobb i Norrbotten anser rymdminister Maud Olofsson.foto: nasa
Foto: Fotograf saknas!
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Sveriges rymdverksamhet bedrivs till större delen inom ramen för det europeiska rymdorganet ESA. Sveriges deltagande i ESA ger svenska företag tillgång till en europeisk marknad, och forskare och företag möjligheter att delta i internationellt avancerade forskningsprojekt. Det ger goda förutsättningar för svenska företag att stärka sin konkurrenskraft.
Men det är också ett viktigt bidrag till miljö- och klimatforskningen. För om vi ska kunna möta det klimathot världen står inför måste vi bättre förstå vad som händer med vårt klimat. Här kan de svenska insatserna som görs tillsammans med våra europeiska grannländer vara till nytta.
Ett annat resultat av det europeiska rymdsamarbetet är all den kunskaps- och teknikutveckling som följer i spåren av satsningen på den internationella rymdstationen ISS. Det är ett internationellt projekt som samlar USA, Ryssland, Europa och Japan i ett gemensamt arbete för ett fredligt utforskande av rymden.
Sammantaget innebär den svenska rymdverksamheten att Sverige och Norrbotten kan upprätthålla en mycket kunskapsintensiv industri samtidigt som vi bidrar till samhällets behov av tjänster inom bland annat transport, miljö och kommunikation. Industrin bidrar till ny teknik och innovationer som är en viktig källa för avknoppningar och teknikspridning.
Jag tror också att Christer Fuglesangs rymdresa kan hjälpa till och väcka intresset hos många svenska ungdomar för naturvetenskap i allmänhet och rymdgymnasiet i Kiruna i synnerhet. För om Sverige även i framtiden ska vara ett framgångsrikt land måste fler välja utbildning inom naturämnena. Bara då kan vi framgångsrikt möta den allt tuffare globala konkurrensen.
Sverige är i rymdsammanhang ett litet land. I dag omsätter svensk rymdindustri totalt cirka 1,6 miljarder kronor och sysselsätter närmare 1 100 människor. Men den svenska rymdverksamheten har en framtid. Det är därför alliansregeringen sedan 2006 har ökat rymdsatsningarna till att nu uppgå till närmare 900 miljoner kronor.
Det gör vi för att genom satsningar på teknikutveckling upprätthålla kapaciteten inom Sveriges industri på området. Fortsatt samverkan mellan stat, forskning och industri är avgörande för fortsatt konkurrenskraft.
Fuglesang har själv sagt att han troligtvis nu gör sin sista resa till rymden. Men den svenska rymdresan har bara börjat. Vi kommer att få se nya framsteg för svensk forskning, industri och möjligheter att möta de klimathot vi står inför. Och förhoppningsvis kommer Fuglesang följas av fler svenska astronauter i framtiden.