En stor del av vår välfärd betalas med arbetsgivaravgiften och den är egentligen en socialförsäkringsavgift, inget annat.
Det är pengar som vi löntagare avstått löneutrymme för. Det innebär att vi hade haft högre lön utan den, men fått betala allt vi får i välfärdssystemet på egen hand ur egen plånbok till en betydligt högre kostnad för var och en.
En kostnad inte alla har råd med och därför inte skulle få sjukvård, inte få den hjälp som samhället idag kan bistå med. Sänkt arbetsgivaravgift innebär mindre pengar till vårt välfärdssystem.
Under Alliansens regeringsperiod (2006–2014) skärptes kraven mot de mest utsatta i samhället. För de som behövde vår välfärd och stödet i de trygghetsförsäkringar vi har i vårt land. Personerna utmålades av Alliansregeringen som bidragstagare, som lata och som bidragsberoende.
Bidragsberoendet måste upphöra krävde förra Alliansregeringen och den skärpte därför kraven markant.
Många blev utförsäkrade och tvingades att söka arbete, trots att de fortfarande var för sjuka för att arbeta.
Personer med cancer och i behov av välfärdsförsäkringar kom i kläm och fick lida för detta.
Samtidigt som försämringarna i välfärdssystemet genomfördes, skapades en grupp bidragstagare som sällan benämns som just det. Företagen. Utvecklingen idag är att fler och fler företag bedriver sin verksamhet med bidragsanställningar av olika slag.
Det innebär två saker:
• Staten subventionerar de anställdas löner och det ger företaget en lägre kostnad.
• Det leder till konkurrensfördelar för de företag som bygger sin verksamhet på bidragsanställningar vilket därmed slår ut seriösa aktörer som bedriver affärsverksamhet på egen hand, utan att staten ska gå in med skattemedel.
Det leder till fler konkurser, missbruk av systemet för att skaffa sig konkurrensfördelar och att lönerna sänks och de som är anställda blir tysta och rädda och inte vågar säga ifrån när det är dåligt på arbetet.
Att dina och mina skattepengar, som ska gå till ett välfärdssystem, istället går till företagen.
I ett fungerande samhälle ska samtliga individer bära sin egen kostnad. För alla är det inte så, därför har vi det välfärdssystem vi har i Sverige även om Alliansregeringen gjorde sitt bästa för att slå sönder det, till fördel för att ge bidrag till en grupp – företagen.
Vi behöver fungerande företag och anställda på företagen som utför arbetet.
Vi behöver inte företag som ska öka sina vinster, samtidigt som man utarmar vad välfärdssystemet i grunden är tänkt till: ett stöd för de människor som inte kan bära upp sin egen kostnad av olika anledningar.
Tack och lov har nuvarande regeringen tagit bort den bortre gränsen för hur länge man får vara sjuk. Då kan man hinna bli frisk innan man återgår till arbetet.
Därför kräver Transportarbetareförbundet att arbetsgivaravgiften ska vara kvar oförändrad. För att du och jag ska kunna ringa ambulans, polis eller köra på fungerande vägar. Idag kan vi det.
Vill du ha det på något annat sätt?