Undersökningsföretaget YouGov har tillfrågat svenska folket om hur de ser på gymnasieskolan. Den nya undersökningen visar att 8 av 10 tillfrågade anser att gymnasieutbildning ska leda till behörighet att börja studera på högskola och universitet.
En ny undersökning från Svenskt Näringsliv visar också att 25 procent av eleverna som i dag går på högskoleförberedande program aktivt har valt bort yrkesprogrammen eftersom dessa inte ger högskolebehörighet.
Socialdemokraterna vill öka andelen elever som väljer yrkesprogrammen på gymnasiet. Därför att arbetsmarknaden har stort behov av dessa typer av utbildning och behöver möta bristen på kompetens och arbetskraft som kommer att uppstå de kommande åren på grund av stora pensionsavgångar.
Regeringen föreslår ettåriga gymnasieprogram. Företag och andra arbetsgivare är tydliga med att de inte efterfrågar 16-17-åringar som inte har en fullständig gymnasieutbildning. Enligt YouGovs undersökning är det också tydligt. Drygt 8 av 10 tror att man klarar sig dåligt på arbetsmarknaden om man inte har en gymnasieutbildning.
Vi föreslår istället att gymnasieskolan görs obligatorisk upp till 18 års ålder. Det är ett ambitiöst, men realistiskt steg. Unga ska få den kompetens de behöver för att få ett jobb, utvecklas inom ett yrke och känna yrkesstolthet. Arbetslösheten för unga som inte har en slutförd gymnasieutbildning är mer än dubbelt så hög som för dem som har en gymnasieexamen.
Unga som saknar en gymnasieutbildning löper stor risk att inte kunna försörja sig själva. En majoritet av svenska folket tycker att det är bra att göra gymnasieskolan obligatorisk, enligt YouGovs undersökning.
För att attrahera fler elever till yrkesprogrammen ska de leda till högskolebehörighet. Vi vill också höja kvaliteten i utbildningen och föreslår att alla yrkesprogram utvecklas till yrkescollege med befintliga teknikcollege och vård- och omsorgscollege som förebild.
Utvecklingen på arbetsmarknaden går från traditionellt väldefinierade yrken till allt bredare yrkesroller, och dessutom är behovet av livslångt lärande stort. Då funkar det inte att säga att vissa elever inte behöver kunskaper i svenska och engelska och erbjuda ungdomar återvändsgränder i utbildningssystemet.
Unga ska erbjudas en utbildning som kan leda vidare till högre studier och som ger dem redskap till att vara aktiva samhällsmedborgare.