Så vill (S) utveckla vården för framtiden
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
i Norrbotten.
Vi, i princip samtliga (S)-företrädare i landstingsgruppen (32 av 35 med ersättare) vill med den här öppna deklarationen rikta uppmärksamheten på några för såväl politiken, vården och för invånarna i länet viktiga punkter i diskussionen kring vårdplatsförändringar, satsning på vård i livets slutskede och obs-plats diskussion med mera.
Vi i den Socialdemokratiska (S)-gruppen har i över två år diskuterat förändringar av vårdplatsfördelningen i länet och den för så många viktiga satsningen på utveckling av så kallad palliativ vård, eller vård i livets slutskede.
Till att börja med lyftes frågan om vårdplatsfördelningen i länet eftersom behoven över tid och i länet förändrats.
Samtidigt som Sunderby sjukhus sedan lång tid lever med konstant platsbrist och Älvsby kommun, tros sitt läge, sin storlek och åldersstruktur, fortfarande inte har några korttidsplatser, så kallade obs-
platser, så används en hel del av resurser och vårdplatser både oflexibelt och omodernt.
Modernisering och ökad flexiblitet skulle enligt vår mening ge ökad tillgänglighet för de kommuner och patienter som har störst behov samtidigt som vi skulle kunna frigöra resurser till en utvecklingssatsning och kompetenshöjning för smärtlindring och vård av svårt sjuka patienter över hela länet.
Sammantaget handlar frågan för vår del om modernisering och ökad tillgänglighet. Inte nog med att frågan nu har hamnat i ett märkligt och svårbegripligt politiskt spel i landstingsfullmäktige där den borgerliga oppositionen tycks vara beredd att offra patientnyttan till förmån för egna politiska poäng.
Frågan har nu också alltmer i media och den allmänna debatten kommit att fokusera på enskilda personer och konstruerade konflikter.
Det som fungerar väl i 14 av landets 18 landsting, det vill säga att verksamheten anpassar vårdplatserna efter behoven på sjukhus och vårdcentraler över länet, har här reducerats till ett uppslitande kommunalpolitisk krig.
Både i den politiska och allmänna debatten har i vårt län frågorna kring vårdens behov och utmaningar förvrängts till regelrätta och hänsynslösa personpåhopp utan det minsta respekt eller vilja till den ömsesidiga dialog som ärendet förtjänar.
Vi (S)-företrädare i landstingsfullmäktige menar nu att frågan och den fortsatta hanteringen kräver ansvar av oss alla, (S)-politiker såväl som opposition, media och allmänna debattörer. Det handlar om vården i länet. Och inte vilken vård som helst, det gäller vård i livets slutskede, framför allt lindring av svåra ångest- och smärttillstånd.
Vi har valt väg - vi vill fortsätta utveckla vården för framtiden.