Säg nej till fördraget och fästning Europa

Regeringen planerar att skicka ut tusentals asylsökande i ökad takt under 2009. Samtidigt vill regeringen underlätta för arbetskraftsinvandring från länder i tredje världen. Detta är en anpassning EU:s politik.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Luleå2008-12-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
EU bygger fästning Europa. Tusentalet flyende människor drunknar i Medelhavet varje år under försök att ta sig till Europa. Dödstalen tenderar att öka. EU:s politik är att ta emot färre flyktingar. EU vill att flyktingarna ska stanna i närområdena därifrån de flyr. Flyktingarna utmålas såsom icke-flyktingar, de anses inte ha skyddsbehov.
Å andra sidan har EU öppnat sig för arbetskraftsinvandring, man vill ha mer arbetskraft, gärna högutbildade, från utomeuropeiska länder. Enligt EU är det nödvändigt med arbetskraftsinvandring för att säkra tillväxt och konkurrenskraft. Man räknar med att ta in tiotals miljoner under det närmaste halvseklet.

EU-kommissionen tillämpar påtvingad återsändning av flyktingar. Denna påtvingade återsändning används i retoriken för att motivera kommande arbetskraftsinvandring. EU anpassar sin politik efter en förmodad främlingsfientlig opinion i medlemsländerna, vilket tenderar bli självuppfyllande.
I relationerna med Afrika har EU gjort klart att man vill ha arbetskraft från Afrika. EU vill ha kontroll över vilka man tar in och varifrån, liksom till vilka branscher. Krav ställs på språkkunskaper och kulturell anpassning (trohetsförklaringar).
Arbetskraften ska ha tillfälliga tillstånd och kunna sändas hem igen. EU vill samtidigt även ha ett ökat samarbete vid tillbakasändning av oönskade flyktingar.

EU är i dag ekonomiskt beroende av den illegala invandrade arbetskraften. Samtidigt har den politiska eliten gjort sig beroende av en främlingsfientlig politik och retorik.
De illegala invandrarna fortsätter att strömma in eftersom de efterfrågas av arbetsgivarna.
EU skärper gränskontrollen men ägnar sig minimalt åt arbetsgivarna som utnyttjar illegala invandrare som underbetald arbetskraft.
Den legala arbetskraftsinvandringen är tänkt att vara på tillfälliga kontrakt med sämre sociala rättigheter, utan permanenta uppehållstillstånd. De hamnar nära de illegala invandrarna i fråga om social utsatthet, får svårt att organisera sig. Förslaget om så kallade bluecard med de här inskränkta rättigheterna gäller även arbetskraft med höga kvalifikationer.

Sveriges förslag om anhöriginvandring går denna väg, skapar utrymme för att en grupp ska leva i Sverige med sämre rättigheter än svenska medborgare. Denna politik att göra skillnad på sociala rättigheter är tydlig i EU:s nya politik.
EU:s nya Lissabonfördrag innebär att flykting- och invandringspolitiken blir överstatlig och inte kan avgöras av Sveriges riksdag längre. För oss som vill ha en generösare flyktingpolitik är detta ännu en anledning att avvisa Lissabonfördraget.

Läs mer om