Samhall är en del av lösningen på utanförskapet
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De larm jag hör rör snarare det problem som bland andra Samhall har till uppgift att lösa - arbetslösheten bland personer med funktionsnedsättning. En kvarts miljon människor går utan arbete på grund av en funktionsnedsättning. Detta utanförskap är en av de stora utmaningarna för nästa mandatperiod.
Samhalls uppdrag är att utveckla människor med funktionsnedsättning genom arbete. Förr dominerade verkstadsproduktionen inom egna väggar. Ofta undanskymda lokaler i utkanten av kommunens industriområde.
I dag dominerar jobb som utförs utanför de egna lokalerna. Antingen gäller det servicejobb, som städuppdrag, äldreservice och fastighetsskötsel, eller bemannade lösningar där Samhalls anställda arbetar inne i andra företag, sida vid sida med företagets egna anställda.
Vinnarna är många. Att personer med funktionsnedsättning arbetar ute i samhället motverkar fördomar och underlättar integrationen. De bemannade lösningarna hjälper näringslivet att ta del av kompetent arbetskraft. Men de största vinnarna är Samhalls medarbetare, som lättare når målet med Samhallanställningen - att rekryteras av en annan arbetsgivare. Årligen tar runt 1000 anställda detta steg.
I artikeln hävdas att arbetsmiljöproblemen är stora inom Samhall. Det är fel. Samhalls arbetsmiljö är i många fall kundens arbetsmiljö. Därför granskas varje nytt uppdrag noga innan Samhall åtar sig jobbet så att brister kan rättas till. Brister kommer hela tiden att upptäckas så länge det finns arbetsmiljöproblem på svenska arbetsplatser, eftersom det är där Samhalls medarbetare finns idag.
Det är fel att Samhall i någon sorts lönsamhetsiver anställer "friska". Samhall rekryterar inte sina anställda, utan de anvisas till företaget av Arbetsförmedlingen. Av dem som anvisas under ett år måste minst 40 procent tillhöra de mest prioriterade grupperna, till exempel de som har mer än en funktionsnedsättning eller en psykisk sjukdom. Samhall och Arbetsförmedlingen har hela tiden uppfyllt det kravet.
Samhalls överskott går tillbaka in i verksamheten och används bland annat för att slippa säga upp anställda på grund av arbetsbrist.