Det är ett visionärt och okonventionellt förslag, och som de flesta tilltänkta förändringar har det mötts med en blandning av jubel och skepsis.
Vi, Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare och våra medlemmar, ser mycket positivt på förslaget och dess effekter, som vi är övertygade kommer.
Sänkningen av arbetsgivaravgiften stöttar branscher som genom hög personaltäthet hittills varit tungt belastade av den höga skatten på arbete - lika för alla oavsett om hela arbetet kan genomföras med maskiner eller om det behövs många medarbetare av kött och blod. De höga personalkostnaderna har hämmat utvecklingen av företagen och företagsamheten i de berörda branscherna.
Den primära effekten av förslaget är naturligtvis jobben. Lägre skatter kommer att leda till prissänkningar som stimulerar efterfrågan som i sin tur ger positiva sysselsättningseffekter.
I dag avstår dessutom många från att anställa även om de omgående skulle kunna erbjuda arbetsuppgifter till ytterligare medarbetare. När kostnaden för varje ny anställd ligger på dagens nivåer väntar företaget in i det längsta med att rekrytera, vilket förutom att hämma företagets utveckling även går ut över befintlig personal.
Lägre kostnader för arbetskraft kommer således också att leda till att fler anställer ytterligare medarbetare "på marginalen".
Den andra effekten är minskad svartekonomi. Det senaste året har ny lagstiftning tillkommit på initiativ från såväl den förra regeringen som den nya för att få bukt med oredovisade intäkter och svarta löner i kontantbranscherna. Sänkt skatt på arbete blir ytterligare ett avgörande steg som innebär att man sammantaget kommer att kunna stävja en stor del av svartekonomin.
För att undersöka om våra antaganden har stöd bland SHR:s medlemmar lät vi Synovate Temo fråga dessa hur de skulle agera i händelse av slopade sociala avgifter, men bibehållna pensionsavgifter, för personalen i vår bransch. Resultatet var entydigt: Nio av tio SHR-företag skulle anställa fler, nio av tio skulle också öka investeringarna i verksamheten. Hälften uppger att de skulle sänka priserna.
Av dem som skulle anställa fler - vilket alltså är i princip samtliga - svarar fyra av tio att de skulle anställa ytterligare två medarbetare, knappt tre av tio skulle anställa en medarbetare och övriga skulle anställa tre eller fler. Översätter vi enkätsvaren till hela hotell- och restaurangbranschen visar en grov beräkning att åtminstone 10 000 nya jobb skulle kunna skapas.
Sammanfattningsvis visar undersökningen att företagen, om förslaget blir verklighet, får ett ökat handlingsutrymme som sammantaget kommer att ha en mycket positiv effekt. Prissänkningar för konsumenten, fler jobb och ökade investeringar, dessutom i en sund konkurrenssituation är alla effekter som bör bejakas.
Ulf Adelsohn, styrelseordförande Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare
ordförande Sveriges Hotell- och
Restaurangföretagare