Kvalificerad psykiatri innebär respektfullt bemötande när vi söker hjälp, vårdpersonal som lyssnar och bryr sig om oss och våra problem och vårdpersonal som känner till och kan behandla de problem vi kommer med. Vårdpersonalens kunskaper och färdigheter i bemötande, medkännande och behandling är för oss som vill ha hjälp det allra viktigaste.
Vi vill ha bästa möjliga hjälp för att komma ur vårt ångestlidande, depression, tvång, missbruk, arbetsoförmåga och relationsproblematik.
En kvalificerad psykiatri kan inte åstadkommas utan en omfattande utbildning av all vårdpersonal. Det är bra med grundutbildningar som läkare, socialarbetare, psykolog, sjukskötare, mentalskötare, arbetsterapeut, sjukgymnast som personer som arbetar i psykiatrin eller primärvården har. Men det räcker inte.
Dagens psykiatri kräver kunskaper och färdigheter i omvårdnad och behandling som växt fram ur de senaste 50 årens psykologiskt-pedagogiska forskning och som vanligen kallas psykoterapi med inriktning mot kognitiv beteendeterapi.
Det är en typ av behandling som numera har ett omfattande forskningsstöd och därför kallas evidensbaserad vård.
Det är kunskaper och färdigheter som ännu i liten grad börjat avsätta sig i vårdutbildningar i vårt land. För att höja kvaliten på den psykiatriska vården och behandlingen måste stora utbildningssatsningar göras.
Utan sådana, men med bara mera pengar, flera tjänster, samverkan kommer inga större framsteg att kunna göras.
Förståelsen för de slag av utbildningssatsningar som behövs är låg hos Norrbottens 14 kommuner och landstinget i Norrbotten. Också Luleå tekniska universitet slumrar och bryr sig inte om Högskoleverkets och Socialstyrelsens uppmaningar att satsa på utbildningar i psykoterapi.
Det är min bestämda uppfattning, efter mer än 40 år i branschen, att psykiatrin bara kan förbättras genom att omfattande utbildningssatsningar omgående sätts igång. Dessa satsningar bör fokuseras på kvalificerade utbildningar i psykoterapi med inriktning mot kognitiv beteendeterapi.
Jag bedriver en tredje sådan tvåårig halvtids grundutbildning på området. Trots att tidigare kursdeltagare prisat utbildningen, arbetsgivarna varit nöjda och det inte finns någon motsvarande utbildning att tillgå norr om Uppsala, så nekar chefer i Norrbottens läns landsting och kommuner personal som vill att vidareutbilda sig och gå denna uppskattade utbildning.
För det är inte så att man blir färdigutbildad psykoterapeut med denna grundutbildning. För detta krävs efter grundutbildningen två års praktik under handledning och därefter tre års halvtidsutbildning, innan man är färdig att arbeta som självständig psykoterapeut med inriktning mot kognitiv beteendeterapi. Men någonstans måste man ju börja.
Jag vill medverka till att skapa en bas av kunnande i Norrbotten som sedan kan vidareutvecklas genom en institution vid Luleå Tekniska Universitet från och med höstterminen 2009.
emeritus,
Bondersbyn