Semestern blir dyrare

Under parollen att få ut fler på arbetsmarknaden fortsätter nu regeringen att försämra för landets löntagare. Dyrare a-kassa, ny skatt infördes, var den första försämringen som gjorde att över en halv miljon a-kassemedlemmar beslutade sig för att lämna sina kassor när man ansåg att den blev för dyr, och försämrade möjligheter att få ersättning från den.

Luleå2009-10-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Nu verkar det som regeringen har glömt "den svenska modellen" för nu vill de ta från det som sedan tidigare är framförhandlat mellan löntagare och arbetsgivare. Nu är regeringen på väg att försämra lagstiftningen som påverkar våra semesterlöner.

I september lade regeringen ett förslag på riksdagens bord "En förenklad semesterlag, Prop. 2009/10:4." Förändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 april 2010.
På sikt riskerar alla att drabbas av försämringarna. Nu tänker de använda samma teknik som när sjukförsäkringens ersättningsnivå sänktes. Då sänktes underlaget som används för att fastställa sjukpenningen, det vill säga använder 77,6 procent av den beräknade årslönen gånger 80 procent och samtidigt kunna säga att ersättningen är 80 procent.
Då är inte höjd skatt som alla får betala för den tid man är sjuk inräknad.

Det här innebär regeringens förslag:
4 Beräkningsgrunden för semesterlön per dag föreslås sänkas från en månadslön gånger 0,48 procent till en månadslön gånger 0,43 procent, vilket innebär lägre semesterlön per dag.
4 För en långtidssjuk kan förslaget innebära en förlust av 13 betalda semesterdagar.
4 För en långtidssjukskriven som har oturen att skada sig i arbetet kan det innebära, när förslaget blir lag, att ett helt intjänandeår tas bort, vilket i praktiken innebär en förlust av 25 betalda semesterdagar.

Regeringens förslag att ta bort ett helt beräkningsår i beräkningen av semesterlön för sjukskrivna och arbetsskadade kommer upp i riksdagen för beslut i november 2009. Blir förslaget lag så får det direkt genomslag för bland annat IF Metalls medlemmar även på de företag där det i dag finns kollektivavtal, som i dag reglerar vilken ersättning som ska gälla under semestern.

Regeringen har lämnat sitt förslag till riksdagen och den 5 november ska arbetsmarknadsutskottet besluta hur det blir med semesterlönerna i framtiden.
Hur kommer Norrbottens riksdagsmän; Lars U Granberg (S), Krister Hammarberg (M), Siv Holma (V), Fredrik Lunch (S), Leif Pettersson (S), Maria Stenberg (S), Stefan Tornberg (C), Kristina Zakrisson (S) och Karin Åström (S), att rösta den 25 november när beslut i frågan beräknas komma upp i riksdagen?
Läs mer om