Under rubriken "Ropet klingar oerhört falskt" svarar Kenneth Backgård, ordförande i sjukvårdspartiet, på min kritik mot förslaget att minska antalet universitet i landet från dagens fjorton till endast fem.
I sin iver att skjuta skarpt vänder han till och med socialdemokratiska satsningar på högre utbildning till att vara en politik för centralisering!
Sanningen är att under de senaste tio åren har vi socialdemokrater genomfört betydande investeringar i kunskap. Mer än en miljon vuxna har läst upp sin kompetens genom Kunskapslyftet. Över 100 000 nya platser har skapats på högskolan sedan 1994, och den sociala snedrekryteringen till högre utbildning har minskat kraftigt. Vi är övertygade om att kraftfulla satsningar på utbildning och forskning bidrar till att öka Sveriges konkurrenskraft internationellt och möjligheter till ekonomisk tillväxt. Utbyggnaden av högskolan, som gett fler möjlighet att studera samtidigt som hela landet fått del av vad en högskola på orten eller i länet kan betyda, har varit viktig för utvecklingen av Sverige till en modern kunskapsnation.
Det har vi gjort i den väl förankrade övertygelsen att en öppen högskola och många möjligheter till utveckling och utbildning under hela livet är en förutsättning för ett modernt konkurrenskraftigt välfärdssamhälle. Vi vill, både nationellt och regionalt, kunna konkurrera på en internationell marknad. Men vi vill konkurrera med kunskap, inte med låga löner, och för att nå spets behövs bredd. Vi är alltså orubbligt övertygade om att ett livslångt lärande tillsammans med en öppen högskola är viktigt för den enskilde individens livskvalitet och nödvändigt för samhällets utveckling.
Det den moderatstyrda regeringen nu konsekvent genomför på område efter område - försäkringskassan, arbetsförmedlingarna, skattekontoren - och nu universiteten - kan inte beskrivas som annat än en sällan skådad centraliseringsiver. Med bara lite känsla för de regionala behoven borde det vara lätt för alla, inklusive Kenneth Backgård, att inse att det här snabbt och effektivt kommer att slå sönder både tillgänglighet och likvärdighet i Norrbotten såväl som i övriga delar av landet som inte ingår i storstadsområdena. Med samma insikt borde sedan han och vissa borgerliga provinsförkämpar kunna läsa Ansvarsutredningens förslag till regional organisation och se att det inte handlar om centralisering utan decentralisering och ökat regionalt självstyre.
Alltså Kenneth Backgård: det kan vara häftigt och effektivt att skjuta skarpt. Men det är viktigt att sikta innan. Annars kan det i värsta fall sluta med att man skjuter sig själv i foten!
socialdemokraterna i Norrbotten