Sjukvården i Norrbotten inte säker

Läkarbristen har alltid varit uttalad i Norrbotten. Ända sedan femtiotalet har man försökt lösa problemen genom att rekrytera utomlands, och genom att öka läkarutbildningen - i ett land som nu har Europas högsta läkartäthet.

Det är hög tid för samverkan mellan landstinget och läkarorganisationerna för att lösa läkarproblemet i Norrbotten, menar Robert Svartholm, Norrbottens läkarförening. Foto: bengt-åke persson

Det är hög tid för samverkan mellan landstinget och läkarorganisationerna för att lösa läkarproblemet i Norrbotten, menar Robert Svartholm, Norrbottens läkarförening. Foto: bengt-åke persson

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2008-05-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Att inte bemanna sjukvården med välutbildade läkare innebär stora säkerhetsproblem för patienterna. Vården "begraver sina egna misstag", ingen förstår att det blev fel. I en undersökning om läkares fortbildning utmärker sig Norrbotten som ett av de sämre landstingen.
Programberedningen och de fyra hälso- och sjukvårdsberedningarna presenterade sina erfarenheter i vintras. Man beskrev tidsbrist hos personalen, och att läkarna är så stressade att patienterna inte får möjlighet att ställa frågor till dem.
Beredningarnas slutsatser stämmer väl in i den problembeskrivning som vi vill ge av sjukvården i Norrbotten. Inom sjukvården överförs läkaruppgifter till sköterskor, många kliniker är lågt bemannade och beroende av vikarier/stafetter.
Ett teamarbete är aldrig bättre än sin svagaste länk. En primärvård med otillräcklig andel specialister fördyrar hela sjukvården.

Nu finns även en revisionsrapport som belyser samma problem. Multisjuka bollas mellan akutvården och primärvården, och kommunikationen däremellan fungerar dåligt. Läkarna hinner inte delta i projekt och vårdplaneringar.
Vakansproblemen slår ojämnt i länet. Den labila organisationen visar sig i att problemen "flyttar runt" från kommun till kommun, från vårdcentral till vårdcentral, men värst drabbad är som vanligt ofta glesbygden.
Trots politiska löften om en likvärdig vård finns systematiska skillnader som delvis går att åtgärda om organisationen vore flexiblare. Det krävs även andra speciella satsningar och ett krisansvar.

En stor del av bristerna i vår sjukvård beror på otydliga prioriteringar. Antalet läkare per invånare ökar i Sverige, men i Norrbotten är andelen sjunkande.
Bara under fjolåret ökade landstingens anställda läkare med 1 000 personer, men de blev färre i vårt landsting.
Läkarna flyttar alltså inte hit, och de stannar inte. En ekonomisk satsning och en "mental" prioritering på primärvården saknas, 40 procent av tjänsterna är vakanta.

Norrbottens vård är inte säker och inte jämlik. Allt för mycket vård bedrivs av stafettläkare till en onödigt dyr kostnad. Ibland sker vården inte alls på grund av vakanser, recept med mera förlängs passivt i stället för att bli föremål för professionellt ställningstagande.
Även många andra åtgärder beslutas via "viskningsleken", indirekta kontakter under press. En stor del av dessa missförhållanden har ekonomisk bakgrund, men beror också på okunskap om sjukvårdens förutsättningar, villkor och behov. Detta går ut över patienterna och speciellt över de multisjuka.
En lösning kräver tydliga åtgärder från landstingsledningen i samverkan med länets läkarorganisationer. Det är hög tid för samverkan.
Läs mer om