Ska vi äta "dopad" gris?

Luleå2012-12-07 03:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ska skinkan komma från svanskapade grisar? Ska vi äta "dopad" gris?

Det gör ont i den späda grisen när svansen kapas. Enligt veterinärexpertis innebär det dessutom en livslång plåga att leva med en kapad svans. En glad gris kan göra knorr på svansen, det kan inte en stympad gris göra.

I Sverige får man inte kapa svansen på grisar. Vi ger dem inte antibiotika om de inte är sjuka och vi har ett bättre djurskydd här. I vissa länder ger man antibiotika i förebyggande syfte för att få en bättre tillväxt hos grisarna. Det påminner om ett slags "dopning".

Svenska bönder konkurrerar med utländska bönder, som inte behöver leva upp till "svensk standard" i fråga om djurskydd och antibiotikaanvändning. Helt logiskt blir deras produkter billigare att framställa och de kan konkurrera ut svenska skinkor, som har fått växa på grisar med knorr på svansen.

Ska vi som konsumenter då köpa skinkor från utlandet där man har kapat bort svansen på smågrisarna och orsakat dem ett livslångt lidande? Är det inte vi som konsumenter som ska se till att de skinkor som vi äter, kommer från i livet glada grisar?

Köper och äter vi importerade grisar så bidrar vi till en ovärdig uppfödning, på bekostnad av värdigt uppfödda svenska grisar. Vi tar genom vårt handlande död på den svenske bonden samtidigt som vi får sämre kvalitet på vår mat. Hur kan detta vara möjligt i "Matlandet Sverige"?

För att garanterat få griskött med "knorren kvar" köper du kött som är märkt med "Svenskt kött" eller KRAV.

Läs mer om