Hjärt- och lungsjukas förening i Norrbotten är en intressepolitisk organisation, som arbetar för att hjärt- och lungsjuka personer ska kunna leva ett så bra liv som möjligt. Vi informerar, utbildar och arbetar med opinionsbildning i frågor som rör våra medlemmar.
Den 15 februari genomförde länsföreningen en rundabordskonferens i Luleå med Landstingets gruppledare under temat "Lika vård för alla".
Förberedelserna inför detta möte gav oss anledning att "inventera" våra 14 lokalföreningars synpunkter om verksamheten och behov av insatser inom sitt område.
Frågorna beträffande ambulans, sjukhus- och primärvård, rehab, personalförsörjning och operation berörde verksamheterna vid våra fem sjukhus och vårdcentralerna.
Inkomna svar beträffande Sunderby sjukhus visar på en oro över att alltför stor verksamhet förläggs i Sunderbyn, som med fördel skulle kunna utföras vid övriga sjukhus. Exempelvis vid de nu hotade enheterna i Kalix och Kiruna.
Beträffande vårdcentralerna är det framförallt neddragningarna i rehabverksamheterna generellt och indragningen av varmvattenbassängerna i Arjeplog, Haparanda och Älvsbyn i synnerhet som oroar.
Därför blir vi speciellt upprörda över den kommentar som Kent Ögren gav i detta sammanhang under mötet; "Jag vill ha vetenskapliga bevis för att vattengympa är bra".
Det är en förolämpning mot våra hjärt- och KOL-sjuka att dra in möjligheten till träning i varmvattenbassäng. Vid ett möte för en tid sedan framförde riksförbundets ordförande Inger Ros en uppmaning till socialminister Göran Hägglund, att göra mer inom rehabilitering och förebyggande vård och uppmanade Hägglund att "aktivera" landstingen.
Vi känner även oro beträffande personalförsörjningen. Sköterskekårens medelålder är 50 år och på vårdcentralerna 55-60 år, vilket innebär att utbildningstakten för denna kategori måste intensifieras. Dessutom vill vi med detta inlägg klargöra, att vi inte accepterar den nedmontering av rehabverksamheterna, som nu pågår i Norrbotten.