Skolan måste bli tillgänglig för alla elever

Luleå2009-12-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Alla måste gå i skolan. Att skolan då inte fullt ut är tillgänglig för alla elever är ett bekymmer. Men det är inte illvilja som bygger hindren, snarare handlar det om oförmåga hos de som ansvarar för skolan, att planera och förhålla sig till elever med funktionsnedsättning.
Hundratusentals elever har nedsatta funktioner av olika slag. Enligt Skolverkets beräkningar får 40 procent av eleverna i grundskolan någon gång under sin skoltid särskilt stöd.
Att alla elever ska ha rätt till likvärdig och tillgänglig utbildning, präglad av delaktighet, är en utgångspunkt för svensk skola. Det innebär att alla elever ska ha tillgång till hela skolmiljön alla dagar. Det är varje elevs rätt att kunna vistas i hela skolan och delta fullt ut i samtliga verksamheter som skolan bedriver.

Sådan är inte verkligheten. Våra erfarenheter, som får stöd i en granskningsrapport från Skolinspektionen, visar att glappet mellan mål och verklighet är stort. Skolorna vill en sak, ställa upp för barn med olika nedsättningar, men gör en annan. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) kompetensutvecklar varje år skolledare, pedagoger, specialpedagoger och assistenter för att de ska få bättre kunskap och verktyg, men tvingas konstatera att denna nya kompetens inte alltid tas till vara i kommunerna.
En annan omständighet är att skolans organisation saknar möjlighet att anpassa sig till elevernas behov. Förhållningssätt och studie- och lärandemiljöer tar inte hänsyn till elevers olika förutsättningar.
Det är skolhuvudmännen, oftast kommunerna, som ska ta ansvar för att elever med funktionsnedsättning får en likvärdig utbildning. När huvudmännens arbete och insatser varierar blir situationen för elever med funktionsnedsättning också högst varierad.

IT är ett viktigt stöd för elever med funktionsnedsättning. Sverige var tidigt ett föregångsland när det gäller IT och undervisning, men numera slår begränsade möjligheter till kompetensutveckling för lärarna i dessa avseenden direkt mot redan utsatta elever.
Elevernas möjligheter att utnyttja sina verktyg begränsas av att pedagoger ofta inte fått förutsättningar för att hantera moderna lärverktyg, istället riskerar elevens assistent att bli pedagogiskt ansvarig. Datorsystemen och IT-policierna i skolorna hindrar dessutom möjligheterna att installera, anpassa och använda de IT-baserade verktyg som dessa elever kan ha behov av.
Alla lärare behöver kunskap om mångfald och elevers olikheter. Skolan ska lägga grunden för möjligheten till ett liv i full delaktighet och gemenskap. För att skolan ska lyckas måste all kunskap som finns om barn och unga med funktionsnedsättningar användas effektivare än idag.

Regeringen har gett SPSM ett särskilt uppdrag att informera skolhuvudmän och skolpersonal om arbetet för att öka tillgängligheten för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning. Detta bör leda till att vi i lagtexter tydligt ser konsekvensen av att Sverige ratificerat FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Vi menar att detta leder till att alla elevers rätt till full tillgänglighet skrivs in i skollagen.
Läs mer om