Skolan ska ge alla barn en god utbildning

För sjätte året i rad ser vi sämre resultat i skolan och en lägre andel av eleverna i grundskolan som är behöriga till gymnasieskolans nationella program. Nästan en av fyra elever fullföljer inte sin gymnasieutbildning inom tre eller fyra år och skillnaderna mellan olika skolor ökar. I dag krävs oftast gymnasieutbildning för att få ett jobb och för att klara sig i samhället.

Foto: Mats Bäcker

Luleå2012-12-31 03:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan ska ge alla barn en god utbildning. Alla barn har rätt att nå kunskapsmålen. En av de viktigaste resurserna för att nå dessa är lärare som har kunskap, tid och engagemang att motivera eleven till nyfikenhet och kunskapslust. Elever är olika och behöver olika resurser för att nå målen.

De elever som behöver mest ska också få mest av resurserna men inte bara eleverna behöver resurser utan även lärarna. Det måste löna sig att utbilda sig till lärare. Lärarna ska ha bättre lön och bättre möjlighet till karriär. Staten måste tillföra dessa pengar, huvudansvaret ligger på regeringen.

Många elever tycker att läxorna är svåra och att de inte har någon att fråga om hjälp, därför anser vi att frivillig läxläsning i anslutning till skolan ska erbjudas alla elever och hjälpen måste utföras av lärare som är utbildade pedagoger.

RUT-avdraget för läxläsning är inte rätt väg att gå. Skatterabatt för de rika leder inte till bättre resultat för de som inte har råd att köpa läxläsning och vi är för en jämlik skola. Det är mera rimligt att denna lilla rika grupp föräldrar står för kostnaderna själva och att kommunerna får de pengar som staten satsar på denna skattereduktion, till skolans läxläsning.

Skolan ska vara avgiftsfri, inte bara på pappret utan också i verkligheten. Alltför många skolor tar ut avgifter i samband med olika aktiviteter under skoltid, vilket innebär att en del elever får avstå att delta i aktiviteterna på grund av familjens ekonomi. Nästan en kvarts miljon barn lever i fattigdom i Sverige enligt Rädda Barnens nya rapport (december 2012).

Försäkringsskyddet har försämrats för många skolbarn, från att ha varit heltäckande för både olycksfall och sjukdom 24 timmar om dygnet året runt, till att i vissa fall nu endast gälla olycksfall under skoltid. Försäkringsskyddet kan dessutom variera inom samma kommun beroende på skola och i vissa friskolor är inte elever försäkrade alls. Vi anser att alla skolbarn ska vara fullt försäkrade oavsett skolform och kommun.

Regler för vinstuttag beträffande fristående skolorna behöver ses över. Skattemedel ska gå till skolan och dess utveckling, inte till vinster till enskilda företagare och riskbolag i utlandet. Många gånger kan stora vinster tas ut på grund av att man inte tar emot alla barn, till exempel de med särskilda behov eller att man sänker kvaliteten i skolan. Omsorgen om skattebetalarnas pengar måste bli bättre. Skattepengarna ska gå till undervisning och inte till vinster.

Avslutningsvis bör kommunerna vara tvingade att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger. Att lagstifta om detta skulle hjälpa många föräldrar som lever i ekonomisk utsatthet, särskilt många ensamstående föräldrar.

I stället för att satsa pengar på RUT-avdrag bör regeringen lagstifta och satsa pengar på dygnet runt öppna förskolor så att föräldrarna kan ta jobb som erbjuds och arbeta heltid. Var femte förälder uppger att förskolans öppettider inte stämmer överens med de behov de har.

Läs mer om