Smekmånaden över för nyvalda styrelsen

Luleå2010-01-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Cirka 100 dagar brukar vara gräns för "smekmånaden" för ett nytt politiskt ledarskap av skilda slag. Efter 100 dagar anses det vara rimligt att den nytillträdda politiska ledningen presenterar någon slag politisk riktning för mandatperioden.
I 133 dagar har Sametinget haft en ny politisk ledning. Fortfarande har varken den samiska allmänheten, den politiska oppositionen eller väljarna fått veta vad Sametingets nya politiska ledning har för inriktning på sin politik för mandatperioden.

Varför är det då så viktigt att den nytillträdda politiska ledningen presenterar sin politisk viljeinriktning för såväl den samiska allmänheten, oppositionen i Sametinget och det omgivande samhället?
Ser man på den politiska läget under den föregående mandatpe-rioden, då Samelandspartiet ansvarade för Sametingets ledning, var det just Samelandspartiet som utkrävdes politiskt ansvar de beslut som fattades i styrelsen och
i plenum utifrån den politik som formulerats i det politiska 65-punktsprogrammet som den dåvarande politiska alliansen enades om och genomförde under mandatperioden.
För Samelandspartiet är det en självklarhet att väljarna ska utkräva politiskt ansvar av den sittande politiska ledningen för den politik som förs i Sametinget vid varje val till Sametinget. Det är ju det som är demokratins grundvalar.

Oundvikligen infinner sig nu frågan om den nytillträdda politiska ledningen vid Sametinget är beredd att ta sitt ansvar för att de fortfarande efter 133 dagar saknar en politisk viljeinriktning?
Eller kommer Sametingets nyvalda styrelseordförande att fortsätta svära sig fri från sitt eget ledaransvar och fortsätta att beskylla Sametingets politiska opposition för att motarbeta den nya ledningen?

Jag tror det är dags att styrelsens ordförande Sara Larsson tillsammans med den övriga politiska ledningen, partiet Jakt och fiskes Håkan Jonsson och Guovssonastis Per-Mikael Utsi, nu presenterar vad Sametingets politiska inriktning är fram till nästa val.
Eller är det som är förnyelse av
samepolitiken som Min Geaidnu och partiet Skogssamerna menade när dessa partier pratade om att de ville ha förnyelse av samepolitiken under förhandlingarna mellan partierna i Kiruna i augusti? Det vill säga - att den nya Sametingsledningen inte behöver någon politisk viljeinriktning eftersom de är tillfreds med att få tillträda maktpositioner inom Sametinget.
Kan hända det också är så att Min Geaidnu och Sara Larsson har svårt att ena partiet Jakt och Fiske, Guovssonasti, partiet Albmut, Skogssamerna och Landspartiet Svenska samer om en gemensam politisk färdriktning eftersom de ideologiskt står långt ifrån varand-ra?

Läs mer om